ððªð©ðªð§ð ðð£ððð£ððð§ðšð·ð»ââïž
Open in Telegram
The best engineers in the world are here. اÙÙØ¯Ù ٠ساعدة Ø§ÙØšØ± ÙØ¯Ø± Ù Ù ÙÙ Ù Ù Ø§ÙØ·Ùؚة http://t.me/SY8Bot?start=GhG0ei1beR راؚط صارØÙÙ Ø§ÙØ§Ø¯Ù Ù Ø§ÙØ§ÙÙâ£ïž http://t.me/SY8Bot?start=iwihei0hhh راؚط صارØÙÙ Ø§ÙØ§Ø¯Ù Ù Ø§ÙØ«Ø§ÙÙâ£ïž
Show moreIraq73 614The category is not specified
323
Subscribers
+124 hours
No data7 days
+1930 days
Posts Archive
Ù
Ù
ر Ø§ÙØ³ÙÙÙ ÙØ¹ÙÙ Ø£ÙØ§ Ø¹ÙØ¯Ù Ø¶Ø¹Ù ÙØžØ± Ù
ØŽ ÙÙØÙ ØŽÙ ððððð
Repost from اÙÙ
ÙØµÙØÙÙ
- Ø§ÙØ·Ù
Ø£ÙÙÙØ© Ø£Ù ÙÙ ØŽÙØ¡ ÙØØ¯Ø« ؚأÙ
ر اÙÙÙ ÙØ§ ؚأÙ
ر Ù
Ø®ÙÙÙ..
Repost from N/a
داخ٠Elastic Limit â¶ ØªØ¹ÙØ¯ اÙÙ
ادة ÙØŽÙÙÙØ§ Ø§ÙØ£ØµÙÙ. â
ØªØ¬Ø§ÙØ² Elastic Limit â¶ ÙØØ¯Ø« Permanent Deformation (ت؎Ù٠دا؊Ù
). â
Young's Modulus ÙÙØ¬Ø¯ ÙÙ Ø§ÙØ£Ø¬Ø³Ø§Ù
Ø§ÙØµÙؚة ÙÙØ·.
Shear Modulus ÙÙØ¬Ø¯ ÙÙ Ø§ÙØ£Ø¬Ø³Ø§Ù
Ø§ÙØµÙؚة ÙÙØ·.
Bulk Modulus ÙÙØ¬Ø¯ ÙÙ Ø§ÙØµÙØš ÙØ§ÙØ³Ø§ØŠÙ ÙØ§Ùغاز ÙØ£ÙÙ ÙÙÙØ³ Ù
ÙØ§ÙÙ
Ø© Ø§ÙØ§Ùضغاط.
Repost from N/a
ÙØžØ±Ù Ù
ÙÙÙ
Ø¬Ø¯ÙØ§ ؎ؚتر 12 تÙÙ ÙØµÙÙÙ :
Repost from N/a
- Ù
ÙÙÙ
Ø¬Ø¯ÙØ§ :
ÙÙØ§ ÙÙ٠؎اؚتر 6ð€
Repost from N/a
- WORK, KINETIC ENERGY & POWER (True / False)
Ø§ÙØŽØºÙ ÙØ§ÙØ·Ø§ÙØ© Ø§ÙØØ±ÙÙØ© ÙØ§ÙÙØ¯Ø±Ø© (ØµØ / خطأ )
1. A constant force always does positive work on an object.
اÙÙÙØ© Ø§ÙØ«Ø§ØšØªØ© تؚذ٠دا؊Ù
ÙØ§ ØŽØºÙØ§Ù Ù
ÙØ¬ØšÙا عÙ٠جسÙ
.
Answer: â False
Explanation: Work depends on the angle between the force and the displacement.
W = Fd\cos\theta
Ξ = 0° â Positive work.
Ξ = 90° â Zero work.
Ξ = 180° â Negative work.
2. If the net work done on an object is zero, its speed remains constant.
إذا ÙØ§Ù Ø§ÙØŽØºÙ اÙÙÙ٠اÙÙ
؀ثر عÙ٠جسÙ
ÙØ³Ø§ÙÙ ØµÙØ±ÙØ§Ø ÙØ¥Ù Ù
ÙØ¯Ø§Ø± Ø³Ø±Ø¹ØªÙ ÙØšÙÙ Ø«Ø§ØšØªÙØ§.
Answer: â
True
Explanation:
Wnet= KE
If the net work is zero, the kinetic energy does not change. Therefore, the speed remains constant, but the direction may change .
3. A force perpendicular to the displacement can change the direction of motion without changing the kinetic energy.
اÙÙÙØ© Ø§ÙØ¹Ù
ÙØ¯ÙØ© عÙÙ Ø§ÙØ¥Ø²Ø§ØØ© ÙÙ
ÙÙÙØ§ تغÙÙØ± Ø§ØªØ¬Ø§Ù Ø§ÙØØ±ÙØ© دÙ٠تغÙÙØ± Ø§ÙØ·Ø§ÙØ© Ø§ÙØØ±ÙÙØ©.
Answer: â
True
Explanation:
Since Ξ = 90°
W=Fd cos90 =0
No work is done, so kinetic energy remains constant while the direction changes .
4. Two objects moving with the same speed always have the same kinetic energy.
جسÙ
Ø§Ù ÙØªØØ±Ùا٠ؚÙÙØ³ Ø§ÙØ³Ø±Ø¹Ø© تÙÙÙ ÙÙÙ
ا دا؊Ù
ÙØ§ ÙÙØ³ Ø§ÙØ·Ø§ÙØ© Ø§ÙØØ±ÙÙØ©.
Answer: â False
5. Doubling the speed of an object doubles its kinetic energy.
Ù
Ø¶Ø§Ø¹ÙØ© سرعة Ø§ÙØ¬Ø³Ù
ت؀د٠إÙÙ Ù
Ø¶Ø§Ø¹ÙØ© Ø·Ø§ÙØªÙ Ø§ÙØØ±ÙÙØ©.
Answer: â False
6. The work done by the net force on an object equals the change in its kinetic energy.
Ø§ÙØŽØºÙ اÙÙ
ؚذÙÙ ØšÙØ§Ø³Ø·Ø© اÙÙÙØ© اÙÙ
ØØµÙØ© ÙØ³Ø§ÙÙ Ø§ÙØªØºÙر ÙÙ Ø§ÙØ·Ø§ÙØ© Ø§ÙØØ±ÙÙØ©.
Answer: â
True
7. Power can be zero even when a force is acting on an object.
ÙÙ
Ù٠أ٠تÙÙ٠اÙÙØ¯Ø±Ø© ØµÙØ±Ùا ØØªÙ Ù
ع ÙØ¬Ùد ÙÙØ© ت؀ثر عÙÙ Ø§ÙØ¬Ø³Ù
.
Answer: â
True
8. An object moving at constant velocity always has zero power.
Ø§ÙØ¬Ø³Ù
Ø§ÙØ°Ù ÙØªØØ±Ù ؚسرعة ثاؚتة تÙÙÙ ÙØ¯Ø±ØªÙ دا؊Ù
ÙØ§ ØµÙØ±Ùا.
Answer: â False
Explanation:
A car moving at constant speed still needs power to overcome friction and air resistance.
9. Negative work always decreases the kinetic energy of an object.
Ø§ÙØŽØºÙ Ø§ÙØ³Ø§ÙØš ÙØ€Ø¯Ù دا؊Ù
ÙØ§ Ø¥ÙÙ ÙÙØµØ§Ù Ø§ÙØ·Ø§ÙØ© Ø§ÙØØ±ÙÙØ© ÙÙØ¬Ø³Ù
.
Answer: â
True
Therefore, kinetic energy decreases.
10. The SI unit of power can be written as J/s.
ÙÙ
ÙÙ ÙØªØ§ØšØ© ÙØØ¯Ø© اÙÙØ¯Ø±Ø© Ù٠اÙÙØžØ§Ù
Ø§ÙØ¯ÙÙ٠عÙ٠أÙÙØ§ جÙÙ ÙÙ٠ثاÙÙØ©.
Answer: â
True
Explanation:
1W=1J/s
11. If the displacement is zero, the work done by any constant force is zero.
إذا ÙØ§Ùت Ø§ÙØ¥Ø²Ø§ØØ© ØµÙØ±Ùا ÙØ¥Ù Ø§ÙØŽØºÙ اÙÙ
ؚذÙÙ ØšÙØ§Ø³Ø·Ø© Ø£Ù ÙÙØ© ثاؚتة ÙØ³Ø§ÙÙ ØµÙØ±Ùا.
Answer: â
True
Explanation:
W=Fd\cos\theta
If displacement is zero,
W=0
12. A large force always produces more work than a small force.
اÙÙÙØ© اÙÙØšÙرة ØªÙØªØ¬ دا؊Ù
ÙØ§ ØŽØºÙØ§Ù Ø£ÙØšØ± Ù
٠اÙÙÙØ© Ø§ÙØµØºÙرة.
Answer: â False
Explanation:
Work depends on:
Force
Displacement
Angle
Not on force alone.
13. The dot product of two perpendicular vectors is equal to one.
Ø§ÙØ¶Ø±Øš اÙÙÙØ§Ø³Ù ÙÙ
تجÙÙÙ Ù
تعاÙ
دÙÙ ÙØ³Ø§ÙÙ ÙØ§ØØ¯Ùا.
Answer: â False
14. The dot product of a vector with itself is always equal to the square of its magnitude.
Ø§ÙØ¶Ø±Øš اÙÙÙØ§Ø³Ù ÙÙÙ
تج٠Ù
ع ÙÙØ³Ù ÙØ³Ø§Ù٠دا؊Ù
ÙØ§ Ù
رؚع Ù
ÙØ¯Ø§Ø±Ù.
Answer: â
True
Explanation:
A\cdot A=|A|^2
15. A machine may produce high power while doing a small amount of work.
ÙØ¯ ØªÙØªØ¬ Ø¢ÙØ© ÙØ¯Ø±Ø© عاÙÙØ© رغÙ
Ø£ÙÙØ§ تؚذ٠Ù
ÙØ¯Ø§Ø±Ùا ØµØºÙØ±Ùا Ù
Ù Ø§ÙØŽØºÙ.
Answer: â
True
Repost from N/a
- Ø£Ø³ØŠÙØ© Ù
ÙÙØ§Øª Ø¬Ø¯ÙØ§ Ù
ستÙ٠صعؚ ؎ؚتر Ø§ÙØ³Ø§Ø¯Ø³ ÙØ£Ø®ÙÙ ( Ù
Ù Ø¹ÙØ¯Ù ) :
+5
اÙÙ
Ø§ÙØ§Ø³ØŠÙØ© Ù٠؎اؚتر 6ð€
Repost from N/a
- Ù
ÙØ±Ø§Ø¬Ø¹Ø© ؎ؚتر 6 :
Ø§Ø¯Ø¹ÙØ§ ÙÙØšÙت Ù٠دزتÙÙ ÙÙØ§ ÙÙÙØª تعؚت ÙØ§Ø¬Ø¯ ÙÙ Ø§ÙØŽØ±Ø ð€
ÙÙØ²Ø§Øª عÙ٠؎اؚتر 13
Repost from N/a
It is the air pressure around us
Repost from N/a
Absolute pressure is
Repost from N/a
ÙØØ¯Ø© اÙÙØžØ§Ù
Ø§ÙØ¯ÙÙÙ .
