𝙁𝙪𝙩𝙪𝙧𝙚 𝙀𝙣𝙜𝙞𝙣𝙚𝙚𝙧𝙨👷🏻♀️
الذهاب إلى القناة على Telegram
The best engineers in the world are here. الهدف مساعدة اكبر قدر ممكن من الطلبة http://t.me/SY8Bot?start=GhG0ei1beR رابط صارحني الادمن الاول❣️ http://t.me/SY8Bot?start=iwihei0hhh رابط صارحني الادمن الثاني❣️
إظهار المزيدالعراق73 614الفئة غير محددة
323
المشتركون
+124 ساعات
لا توجد بيانات7 أيام
+1930 أيام
أرشيف المشاركات
Repost from N/a
داخل Elastic Limit ⟶ تعود المادة لشكلها الأصلي. ✅
تجاوز Elastic Limit ⟶ يحدث Permanent Deformation (تشوه دائم). ✅
Young's Modulus يوجد في الأجسام الصلبة فقط.
Shear Modulus يوجد في الأجسام الصلبة فقط.
Bulk Modulus يوجد في الصلب والسائل والغاز لأنه يقيس مقاومة الانضغاط.
Repost from N/a
- WORK, KINETIC ENERGY & POWER (True / False)
الشغل والطاقة الحركية والقدرة (صح / خطأ )
1. A constant force always does positive work on an object.
القوة الثابتة تبذل دائمًا شغلاً موجبًا على جسم.
Answer: ❌ False
Explanation: Work depends on the angle between the force and the displacement.
W = Fd\cos\theta
θ = 0° → Positive work.
θ = 90° → Zero work.
θ = 180° → Negative work.
2. If the net work done on an object is zero, its speed remains constant.
إذا كان الشغل الكلي المؤثر على جسم يساوي صفرًا، فإن مقدار سرعته يبقى ثابتًا.
Answer: ✅ True
Explanation:
Wnet= KE
If the net work is zero, the kinetic energy does not change. Therefore, the speed remains constant, but the direction may change .
3. A force perpendicular to the displacement can change the direction of motion without changing the kinetic energy.
القوة العمودية على الإزاحة يمكنها تغيير اتجاه الحركة دون تغيير الطاقة الحركية.
Answer: ✅ True
Explanation:
Since θ = 90°
W=Fd cos90 =0
No work is done, so kinetic energy remains constant while the direction changes .
4. Two objects moving with the same speed always have the same kinetic energy.
جسمان يتحركان بنفس السرعة تكون لهما دائمًا نفس الطاقة الحركية.
Answer: ❌ False
5. Doubling the speed of an object doubles its kinetic energy.
مضاعفة سرعة الجسم تؤدي إلى مضاعفة طاقته الحركية.
Answer: ❌ False
6. The work done by the net force on an object equals the change in its kinetic energy.
الشغل المبذول بواسطة القوة المحصلة يساوي التغير في الطاقة الحركية.
Answer: ✅ True
7. Power can be zero even when a force is acting on an object.
يمكن أن تكون القدرة صفرًا حتى مع وجود قوة تؤثر على الجسم.
Answer: ✅ True
8. An object moving at constant velocity always has zero power.
الجسم الذي يتحرك بسرعة ثابتة تكون قدرته دائمًا صفرًا.
Answer: ❌ False
Explanation:
A car moving at constant speed still needs power to overcome friction and air resistance.
9. Negative work always decreases the kinetic energy of an object.
الشغل السالب يؤدي دائمًا إلى نقصان الطاقة الحركية للجسم.
Answer: ✅ True
Therefore, kinetic energy decreases.
10. The SI unit of power can be written as J/s.
يمكن كتابة وحدة القدرة في النظام الدولي على أنها جول لكل ثانية.
Answer: ✅ True
Explanation:
1W=1J/s
11. If the displacement is zero, the work done by any constant force is zero.
إذا كانت الإزاحة صفرًا فإن الشغل المبذول بواسطة أي قوة ثابتة يساوي صفرًا.
Answer: ✅ True
Explanation:
W=Fd\cos\theta
If displacement is zero,
W=0
12. A large force always produces more work than a small force.
القوة الكبيرة تنتج دائمًا شغلاً أكبر من القوة الصغيرة.
Answer: ❌ False
Explanation:
Work depends on:
Force
Displacement
Angle
Not on force alone.
13. The dot product of two perpendicular vectors is equal to one.
الضرب القياسي لمتجهين متعامدين يساوي واحدًا.
Answer: ❌ False
14. The dot product of a vector with itself is always equal to the square of its magnitude.
الضرب القياسي للمتجه مع نفسه يساوي دائمًا مربع مقداره.
Answer: ✅ True
Explanation:
A\cdot A=|A|^2
15. A machine may produce high power while doing a small amount of work.
قد تنتج آلة قدرة عالية رغم أنها تبذل مقدارًا صغيرًا من الشغل.
Answer: ✅ True
