Electrical Knowledge by Sachin Sir
Open in Telegram
4 824
Subscribers
No data24 hours
-157 days
-5730 days
Posts Archive
The ratio of maximum value/ RMS value is known as ?
Basic Electrical Terms 1
Q1. рдлреНрдпреВрдЬ рддрд╛рд░ рдмрдирд╛ рд╣реЛрддрд╛ рд╣реИ?
Answer: рд▓реИрдб + рдЯрд┐рди ( 40+60%) b
Q2. рдореИрдЧрд╛ рдУрдо рдХрд╛ рдорд╛рди рдмрд░рд╛рдмрд░ рд╣реИ?
Answer: 100
Q3. рдкреНрд░рддрд┐рд░реЛрдз рдХреЛ рдирд╛рдкрддреЗ рд╣реИрдВ?
Answer: рдУрдо рдореЗрдВ (Ohm)
Q4. рдХрд░рдВрдЯ рдХреЛ рдирд╛рдкрддреЗ рд╣реИрдВ?
Answer: рдПрдореНрдкрд┐рдпрд░ рдореЗрдВ (I)
Q5. рд╡реЛрд▓реНрдЯ/ рд╡реЛрд▓реНрдЯреЗрдЬ рдХреЛ рдирд╛рдкрддреЗ рд╣реИрдВ?
Answer: рд╡реЛрд▓реНрдЯ рдореЗрдВред
Q6. рдХреМрдирд╕реА рдкреНрд░рд╛рдердорд┐рдХ рдЗрдХрд╛рдЗрдпрд╛рдБ рд╣реИ?
Answer: C.G.S. F.P.S. & M.K.S.
Q7. S.W.G. рдХрд╛ рдкреВрд░рд╛ рдирд╛рдо рд╣реИ?
Answer: Standard Wire Gauge
Q8. рд╡рд┐рджреНрдпреБрдд рдЪрд╛рд░реНрдЬ рдХреА рдЗрд╛рдХрдИ рд╣реИ?
Answer: рдХреВрд▓рдореНрдм
Q9. рд╡рд┐рджреНрдпреБрдд рджрдмрд╛рд╡ рдХрд╛ рдЪрд┐рдиреНрд╣ рд╣реИ?
Answer: V
Q10. рд╡рд┐рджреНрдпреБрдд рджрдмрд╛рд╡ рдХрд┐рд╕ рдорд╛рдкрди рдпрдВрддреНрд░ рджреНрд╡рд╛рд░рд╛ рдирд╛рдкрддреЗ рд╣реИрдВ?
Answer: рд╡реЛрд▓реНрдЯрдореАрдЯрд░
Q) Which of the following motor will give relatively high starting torque?
Q) Which of the following motor is often used in mixers ?
Which loss of transformer is to determine on short circuit test?
Which low state that the relation between the current,voltage and resistance in close circuit is at constant temperature?
Which of the following material is NOT used for transmission and distribution of electrical power?
