T&Q Medical Tips
Kanalga Telegram’da o‘tish
475
Obunachilar
Ma'lumot yo'q24 soatlar
+47 kun
+2130 kun
Postlar arxiv
Common #OBS MCQs:
1. Which hormone is primarily responsible for the maintenance of pregnancy?
a) Estrogen
b) Progesterone
c) LH
d) FSH
b) الاجابة
2. What is the most common cause of postpartum hemorrhage?
a) Uterine atony
b) Retained placental tissue
c) Genital tract trauma
d) Coagulopathy
الاجابة A ودا اكتر سوال متكرر اي امتحان لازم يجيبو
3. What is the normal duration of the third stage of labor?
a) 5 minutes
b) 15 minutes
c) 30 minutes
d) 45 minutes
Answer: c) 30 minutes
4. Which of the following tests is used to assess fetal lung maturity?
a) Amniotic fluid index
b) Lecithin-to-sphingomyelin ratio
c) Biophysical profile
d) Doppler ultrasound
Answer: b) Lecithin-to-sphingomyelin ratio
5. At what week is a glucose tolerance test usually performed in pregnancy?
a) 8 weeks
b) 12 weeks
c) 24-28 weeks
d) 36 weeks
Answer: c) 24-28 weeks
Gynecology
1. What is the most common cause of abnormal uterine bleeding in reproductive-age women?
a) Polyps
b) Adenomyosis
c) Fibroids
d) Dysfunctional uterine bleeding
Answer:
d) Dysfunctional uterine bleeding
2. Which of the following is a contraindication for hormone replacement therapy?
a) Osteoporosis
b) Thromboembolic disease
c) Severe menopausal symptoms
d) Urogenital atrophy
Answer:
b) Thromboembolic disease
3. What is the first-line management for a woman diagnosed with Polycystic Ovary Syndrome (PCOS) who desires pregnancy?
a) Metformin
b) Clomiphene citrate
c) Spironolactone
d) Oral contraceptive pills
Answer:
b) Clomiphene citrate
4. What is the most common site of ectopic pregnancy?
a) Ovary
b) Cervix
c) Fallopian tube
d) Abdominal cavity
Answer: c) Fallopian tube
5. Which HPV types are most commonly associated with cervical cancer?
a) 6 and 11
b) 16 and 18
c) 31 and 33
d) 35 and 45
Answer:
(b) 16 and 18
Repost from OBS & GYN ✨
List of important topics 🌝
⭕️ Preconception counseling of Diabetic women
⭕️Preconception counseling in lady with thyroid
⭕️Contraception
(COCO / POPs / IUCD )
⭕️IUFD
⭕️Ovarian cancer
⭕️preoperative counseling for CS due to placenta previa
⭕️VBAC
⭕️SUBFERTILITY
⭕️Ectopic pregnancy
⭕️PMB
⭕️PID
⭕️PCOS
⭕️Induction of labour
⭕️Molar pregnancy
إن القلب ليحزن وإن العين لتدمع وإنا لفراقك يا تسنيم النور لمحزونون 💔💔💔
اللهم اغفر لها وارحمها، وعافها، واعف عنها، وأكرم نزلها، واغسلها بالماء والثلج والبرد، ونقها من الخطايا كما نقيت الثوب الأبيض من الدنس، وأبدلها دارا خيرا من دارها، وأهلا خيرا من أهلها، وأدخلها الجنة، وأعذها من عذاب القبر وعذاب النار. اللهم اجعل مرضها كفارة لها من كل ذنب اللهم ثبتها عند السؤال اللهم ثبتها عند السؤال اللهم نور قبرها وآنس وحشتها .. اللهم اجعل الطب شفيعاً لها وإنا لله وإنا إليه راجعون
اللهم ارحم موتانا و موتى المسلمين واجعل الجنان دارهم وقرارهم.
🔴 DD of Red Eye :
1. Conjunctivitis (discharge, spring catarrh, no change of visual acuity)
2. Acute Closed Angle Glaucoma (sever pain, fixed dilation of pupil and elevated IOP)
3. Keratitis (pain, blurry vision)
4. Acute Anterior Uveitis (sever pain, myosis)
#Ophthalma 👁
رضي اللهُ عن غُرف الطلاب هذه الأيام، غرفٌ تشهدُ سهر الليل والصلوات لأوقاتها وذكر الله لاستمداد العون والقوة
لا بأس عليكم من التوتر والرجفة، من تعب الظهر وصداع الرأس والضعف أحيانًا، من صعوبة الامتحانات وضخامة المناهج وشد الأعصاب. كل هذا لله، نسأل الله أن يُعيننا على الأسباب ويخلع قلوبنا منها
استعينوا بالصبر والصحبة، ولتكن لكم أوراد من "لا حول ولا قوة إلا بالله" بقلبٍ حاضر ونية صادقة. لقد كان رسول الله -صلى الله عليه وسلم- إذا حزبه أمرٌ فزع إلى الصلاة، فمن كان فاته كثيرٌ وأظلَّه امتحان لم يُعدّ له فليُصلِّ أولًا ثم ليستعن بالله ولا يعجز، وليبدأ ولو ليلة امتحانه
لا بأس عليكم، كل هذا سيمر.
- شيماء هشام سعد
