Exam Booster Shelf
Открыть в Telegram
General competiton #SSCcomputer #SSCCurrent #PCSexam #manvendra #manvendra sir #currentaffair #computermcq #exam booster #examboostershelf
Больше2 923
Подписчики
+124 часа
+157 дней
+2430 дней
Архив постов
2 924
अंतरिक्ष में उपग्रहों की सफल डाकिंग: भारत बना चौथा देश
📌 ऐतिहासिक उपलब्धि: इसरो ने पहली बार अंतरिक्ष में उपग्रहों की सफल डाकिंग कराई
〽️भारत यह उपलब्धि हासिल करने वाला अमेरिका, रूस और चीन के बाद चौथा देश।
📌 उपलब्धि का महत्व: भविष्य के मिशनों जैसे चंद्रयान-4, गगनयान और भारतीय अंतरिक्ष स्टेशन के लिए मार्ग प्रशस्त।
✅ मिशन स्पैडेक्स:
📌 उपग्रह: SDX-01 (चेजर) और SDX-02 (टारगेट)
📌 प्रक्षेपण तिथि: 30 दिसंबर 2024 (PSLV C60 के जरिए)
📍 स्थान: सतीश धवन अंतरिक्ष केंद्र, श्रीहरिकोटा
✅ अन्य तथ्य
📌 1966 में जेमिनी आट अंतरिक्षयान और एजेना टार्गेट व्हीकल की डाकिंग प्रक्रिया पूरी कर अमेरिका डाकिंग क्षमता को प्रदर्शित करने वाला दुनिया का पहला देश बना
📌 तत्कालीन सोवियत संघ ने 1967 में डाकिंग का प्रदर्शन किया था
📌 चीन ने पहली बार 2011 में डाकिंग क्षमता का प्रदर्शन किया
2 924
India will host the 28th Commonwealth Parliamentary Conference in which year?
भारत 28वें राष्ट्रमंडल संसदीय सम्मेलन की मेजबानी किस वर्ष करेगा?
2 924
Who has been re-elected as the President of Croatia in January 2025?
जनवरी 2025 में क्रोएशिया के राष्ट्रपति के रूप में पुनः निर्वाचित कौन हुए हैं?
2 924
Which day is celebrated as National Startup Day in India?
भारत में राष्ट्रीय स्टार्टअप दिवस किस दिन मनाया जाता है?
2 924
Which organization launched the 'Baltic Sentry' mission?
किस संगठन ने 'बाल्टिक सेंट्री' मिशन लॉन्च किया?
2 924
Who was named ICC Men’s Player of the Month for December 2024?
दिसंबर 2024 के लिए ICC पुरुष प्लेयर ऑफ द मंथ किसे चुना गया?
2 924
Which Indian state has been declared the cleanest state in the Swachh Bharat Survey 2024?
स्वच्छ भारत सर्वेक्षण 2024 में किस भारतीय राज्य को सबसे स्वच्छ राज्य घोषित किया गया है?
2 924
Which Indian company launched its satellite constellation?
किस भारतीय कंपनी ने अपनी सैटेलाइट कॉन्स्टेलेशन लॉन्च की?
2 924
Which country recently joined the Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership (CPTPP)?
किस देश ने हाल ही में ट्रांस-पैसिफिक साझेदारी (CPTPP) में शामिल हुआ है?
2 924
Which Indian city will host the G20 summit in 2025?
2025 में G20 शिखर सम्मेलन की मेजबानी कौन सा भारतीय शहर करेगा?
2 924
What is the theme for the 2025 World Economic Forum (WEF)?
2025 के विश्व आर्थिक मंच (WEF) का विषय क्या है?
2 924
Computer 🖥️ MCQ
------------------------------
1.Which is the most popular medium
for direct access to secondary storage of a computer?
Direct access memory का सबसे पॉपुलर मीडियम कौन सा है?
1) Magnetic tape
2) ROM
3) RAM
4) Magnetic disk
5) None of these
Ans.) 4
2.Ethernet uses _____ topology.
इथरनेट इनमें से किसका प्रयोग करता है ?
1) bus
2) ring
3) star
4) tree
5) mesh
Ans.) 1
3.Which of the following produces the best quality graphics reproduction? इनमें से कौन उच्च कोटि का ग्राफिक्स प्रस्तुत करता है?
1) Laser printer
2) Inkjet printer
3) Plotter
4) Dot matrix printer
5) CAD
Ans.) 3
4.A process is an instance of a
computer _____ that is being
executed.
1) job
2) program
3) task
4) method
5) call
Ans.) 2
5. A computer virus is a software
program which has the essential ability to
कंप्यूटर वायरस एक सॉफ्टवेयर है जो कंप्यूटर मैं ---- करता है?
1) repeat data
2) clone itself
3) hide itself
4) reduce itself
5) None of these
Ans.) 2
6.Communication between computers is almost always
दो कंप्यूटर के बीच का वार्तालाप .......होता है?
1) serial
2) parallel
3) serially parallel
4) direct
5) indirect
Ans.) 1
7.The interface of data from a CPU to peripheral devices of a computer is
achieved through
1) interface
2) commands
3) buffer
4) parts of computer
5) All the above
Ans.) 4
8.DOS cannot retrieve any data from a disk if a computer virus corrupts the ____ of the computer.
Dos कंप्यूटर से डेटा रिट्रीव नई कर पाता है अगर इनमें से ..... हो जाता है
1) directory area
2) data area
3) BAT files
4) file allocation table
5) root directory area
Ans.) 4
9.Salami attack is a type of attack that operates on
सलामी अटैक किस प्रकार का अटैक है?
1) confidential data
2) company data
3) employee data
4) financial data
5) None of these
Ans.) 4
10. Which of the following is NOT a
part of the operating system?
इनमें से कौन ऑपरेटिंग सिस्टम का पार्ट नहीं है?
1) Supervisor
2) Jobcontrol program
3) I/O control program
4) Performance monitor
5) None of these
Ans.) 4
11.To select an entire row in the Excel sheet, the shortcut key that is used is
इस कमांड से एक्सेल शीट के पूरे रो को सलेक्ट किया जाता है?
1) ctrl+space
2) ctrl+arrow key
3) shift+arrow key
4) ctrl+tab
5) shift+space
Ans.) 5
12. What is the number of maximum
columns that can be inserted in a
Word (2003) document?
Word में कितने कॉलम इंसर्ट कर सकते है?
1) 35
2) 42
3) 45
4) 55
5) 52
Ans.) 3
13.____ are the summarised
version of slides that display only titles and main text.
1) Handouts
2) Outlines
3) Speaker notes
4) Slide sorter
5) None of these
Ans.) 2
14.In ___, the cells are referred by
their fixed position in the worksheet.
1) cell referencing
2) relative referencing
3) absolute referencing
4) mixed referencing
5) fixed referencing
Ans.) 3
15.How many types of data can be
entered in a worksheet?
Worksheet में कितने प्रकार के डेटा इंसर्ट कर सकते है?
1) Three
2) Four
3) Two
4) Five
5) Six
Ans.) 1
2 924
Daily The Hindu Vocabulary |
17.01.2025
1. RENEGE (VERB): (छोड़ना): go back on
Synonyms: break, back out of
Antonyms: keep
Example Sentence:If you renege on the deal now, I'll fight you in the courts.
2. PRESUMPTUOUS (ADJECTIVE): (अक्खड़): brazen
Synonyms: overconfident, arrogant
Antonyms: timid
Example Sentence:The man seemed too presumptuous to be a humble leader for the nation.
3. DETER (VERB): (रोकना): prevent
Synonyms: stop, put a stop to
Antonyms: encourage
Example Sentence:Strategists think about how to deter war, and also how war might occur.
4. RETREAT (VERB): (पीछे हटना): retire
Synonyms: withdraw, draw back
Antonyms: advance
Example Sentence:The French retreated in disarray.
5. MOUNT (VERB): (चढ़ना): go up
Synonyms: ascend, climb
Antonyms: descend
Example Sentence:He mounted the steps.
6. CONFRONT (VERB): (मुक़ाबला करना): tackle
Synonyms: get to grips with, address
Antonyms: avoid
Example Sentence:The best thing you can do in an embarrassing situation is to confront it.
7. FABLED (ADJECTIVE): (कल्पित): legendary
Synonyms: mythical, mythic
Antonyms: real
Example Sentence:The movie mentioned the fabled Arendelle kingdom.
8. PROTRACT (VERB): (लम्बा करना): prolong
Synonyms: extend, draw out
Antonyms: curtail
Example Sentence:He had certainly taken his time, even protracting the process.
9. CONGRUENCE (NOUN): (अनुरूपता): compatibility
Synonyms: consistency, conformity
Antonyms: conflict
Example Sentence:The results show quite good congruence with recent studies.
10. BLATANT (ADJECTIVE): (प्रबल): flagrant
Synonyms: glaring, obvious
Antonyms: inconspicuous
Example Sentence:The blatant defiance was so sweetly uttered, he didn't know how to respond.
