Computer.current Shelf
رفتن به کانال در Telegram
General competiton #SSCcomputer #SSCCurrent #PCSexam #manvendra #manvendra sir #currentaffair #computermcq
نمایش بیشتر2 578
مشترکین
+2124 ساعت
+727 روز
+18730 روز
آرشیو پست ها
🟥 Sources of the Constitution
◽️Britain:
▪️Legislative process.
▪️Single citizenship.
▪️Cabinet system
▪️Parliamentary privileges.
▪️Bicameral legislature.
▪️Parliamentary government.
▪️Rule of law.
◽️Ireland:
▪️Directive principles of state policy.
▪️Nomination of members to the Rajya Sabha.
▪️Election system of the President
◽️Canada:
▪️Advisory jurisdiction of the Supreme Court.
▪️Reservation of bills by the Governor for the consideration of the President.
▪️Residuary powers vested in the Centre.
▪️Appointment of governors in states.
◽️Australia:
▪️Language of the Preamble.
▪️Concurrent List.
▪️Centre-State relations.
▪️Freedom of trade, commerce and intercourse.
▪️Joint sitting of both houses of Parliament.
◽️Soviet Union:
▪️Fundamental duties.
▪️Justice (social, economic and political) mentioned in the Preamble.
◽️USA:
▪️Fundamental rights.
▪️Independence of judiciary.
▪️Judicial review.
▪️Impeachment of the President.
▪️Removal of judges of the Supreme Court and High Courts.
▪️The post of Vice President.
▪️The idea of Preamble.
◽️Japan:
▪️Procedure established by law.
◽️Germany:
▪️Suspension of Fundamental Rights during Emergency.
◽️France:
▪️Republic
▪️Ideals of liberty, equality and fraternity in the Preamble.
◽️South Africa:
▪️Procedure for amendment of Indian Constitution.
▪️Election of Rajya Sabha members.
🟥 संविधान के स्रोत
◽️ब्रिटेन:
▪️विधायी प्रक्रिया।
▪️एकल नागरिकता।
▪️ मंत्रिमंडलीय प्रणाली
▪️संसदीय विशेषाधिकार।
▪️द्विसदनी विधायिका ।
▪️संसदीय सरकार।
▪️ विधि का शासन।
◽️आयरलैंड:
▪️राज्य के नीति निर्देशक सिद्धांत।
▪️राज्यसभा के लिए सदस्यों का नामांकन।
▪️राष्ट्रपति की निर्वाचन पद्धति
◽️कनाडा:
▪️सर्वोच्च न्यायालय का सलाहकार क्षेत्राधिकार।
▪️राष्ट्रपति के विचारार्थ राज्यपाल द्वारा विधेयक सुरक्षित रखना।
▪️अवशिष्ट शक्तियों का केंद्र में निहित होना।
▪️ राज्यो में राज्यपालों की नियुक्ति।
◽️ऑस्ट्रेलिया:
▪️उद्देशिका की भाषा।
▪️समवर्ती सूची।
▪️केंद्र–राज्य सम्बन्ध
▪️व्यापार, वाणिज्य और समागम की स्वतंत्रता।
▪️संसद के दोनों सदनों की संयुक्त बैठक।
◽️सोवियत संघ:
▪️मौलिक कर्तव्य।
▪️प्रस्तावना में वर्णित न्याय(सामाजिक, आर्थिक और राजनीतिक)।
◽️अमेरिका(USA):
▪️मौलिक अधिकार।
▪️न्यायपालिका की स्वतंत्रता।
▪️न्यायिक समीक्षा।
▪️राष्ट्रपति पर महाभियोग।
▪️उच्चतम न्यायालय और उच्च न्यायालय के न्यायाधीशों को हटाया जाना।
▪️उपराष्ट्रपति का पद।
▪️उद्देशिका का विचार ।
◽️जापान :
▪️कानून द्वारा स्थापित प्रक्रिया।
◽️जर्मनी:
▪️आपातकाल के दौरान मौलिक अधिकारों का निलंबन।
◽️फ्रांस :
▪️गणतंत्र
▪️प्रस्तावना में स्वतंत्रता, समानता और बंधुत्व के आदर्श।
◽️दक्षिण अफ्रीका:
▪️भारतीय संविधान में संशोधन की प्रक्रिया।
▪️राज्य सभा के सदस्यों का चुनाव।
*☑️ 13 August 2024 Current Affairs Hindi & English*
*1.* प्रतिवर्ष 12 अगस्त को दुनियाभर में *‘अंतरराष्ट्रीय युवा दिवस’* (International Youth Day) मनाया जाता है।
*‘International Youth Day’* is celebrated globally on August 12 every year.
*2.* रवांडा के राष्ट्रपति *‘पॉल कागामे’* (Paul Kagame) ने चौथे कार्यकाल के लिए राष्ट्रपति पद की शपथ ली है।
Rwanda's President *Paul Kagame* has taken the oath of office for his fourth term as President.
*3.* अंतरराष्ट्रीय ओलंपिक संघ ने भारत के पहले ओलंपिक स्वर्ण पदक विजेता *‘अभिनव बिंद्रा’* (Abhinav Bindra) को ओलंपिक ऑर्डर से सम्मानित किया है।
The International Olympic Committee has honored India's first Olympic gold medalist *Abhinav Bindra* with the Olympic Order.
*4.* सिक्किम के *संजय सुब्बा, अनीता सुब्बा* और *जितेन्द्र लिंबू* बैंकाक में सातवीं *‘हीरोज इंटरनेशनल ताइक्वांडो चैंपियनशिप’* में भारत का प्रतिनिधित्व करेंगे।
*Sanjay Subba, Anita Subba,* and *Jitendra Limbu* from Sikkim will represent India in the 7th *Heroes International Taekwondo Championship* in Bangkok.
*5.* पहली *‘वैश्विक महिला कबड्डी लीग’* सितंबर महीने से हरियाणा में शुरू होगी।
The first *Global Women's Kabaddi League* will begin in Haryana in September.
*6.* महाराष्ट्र सरकार *‘लाड़की बहिन’* योजना की जुलाई और अगस्त महीने की किस्त 17 अगस्त को लाभार्थियों के खातों में जमा करेगी।
The Maharashtra government will deposit the July and August installments of the *'Ladki Bahin'* scheme into the beneficiaries' accounts on August 17.
*7.* प्रधानमंत्री *‘नरेंद्र मोदी’* 25 अगस्त को आकाशवाणी से *‘मन की बात’* (Mann Ki Baat) कार्यक्रम में अपने विचार साझा करेंगे।
Prime Minister *Narendra Modi* will share his thoughts on the *Mann Ki Baat* program on All India Radio on August 25.
*8.* राजधानी दिल्ली के भारत मंडपम में चल रहे *‘28वें दिल्ली पुस्तक मेले’* (New Delhi World Book Fair) का रविवार को समापन हो गया है।
The *28th New Delhi World Book Fair* at Bharat Mandapam in Delhi concluded on Sunday.
*9.* जम्मू-कश्मीर के बारामुला जिले में आयोजित सांस्कृतिक उत्सव *‘कशूर रिवाज’* में 10 हजार युवतियों ने कश्मीरी लोकनृत्य प्रस्तुत कर विश्व रिकॉर्ड बनाया है।
In the cultural festival *'Kashur Riwaj'* held in Baramulla district of Jammu and Kashmir, 10,000 young women set a world record by performing the Kashmiri folk dance.
*10.* महिला क्रिकेट में T-20 श्रृंखला के तीसरे और अंतिम मैच में ऑस्ट्रेलिया ने *‘भारत’* को सात विकेट से हराकर तीन-शून्य से श्रृंखला जीत ली है।
In women's cricket, Australia defeated *India* by seven wickets in the third and final match of the T20 series, winning the series 3-0.
*Q15. हाल ही में किसने पुडुचेरी के उपराज्यपाल के रूप में शपथ ली है ?*
Who has recently taken oath as the Lieutenant Governor of Puducherry?
a. मोहन नायडू Mohan Naydu
b. के. कैलाशनाथन K. Kailashnathan
c. आचार्य संजीव विष्णु Acharya Sanjiv Vishnu
d. मोहम्मद आमिर Mohmmad Aamir
*Ans. B*
*12 AUGUST CURRENT AFFAIRS BILINGUAL*
*Q1. हाल ही में SEBI ने किसे MCX के MD & CEO के रूप में मंजूरी दी है ?*
Who has recently been approved by SEBI as MD & CEO of MCX?
a. प्रवीणा राय Pravina Rai
b.प्रीति सूदन Priti Sudan
c. मनोज सोनी Manoj Soni
d. साई अशोक Sai Ashok
*Ans. A*
*Q2. हाल ही में किस राज्य सरकार ने पांच लाख रोजगार अवसर पैदा करने के लिए लॉजिस्टिक नीति को मंजूरी दी है ?*
Recently, which state government has approved the logistics policy to create five lakh employment opportunities?
a. गुजरात Gujrat
b. पश्चिम बंगाल West Bengal
c. महाराष्ट्र Maharashtra
d. उत्तर प्रदेश Uttar Pradesh
*Ans. C*
*Q3. हाल ही में ‘नागासाकी दिवस’ कब मनाया गया है ?*
When was 'Nagasaki Day' celebrated recently?
a. 07 अगस्त 07 August
b. 09 अगस्त 09 August
c. 08 अगस्त 08 August
d. 10 अगस्त 10 August
*Ans. B*
*Q4. हाल ही में किस IIT ने वास्तविक समय में लोकेशन ट्रैकिंग के लिए ई-जूते बनाए हैं ?*
Which IIT has recently created e-shoes for real-time location tracking?
a. IIM अहमदाबाद IIM Ahmedabad
b. IIT गुवाहाटी IIT Guwahati
c. IIT मुंबई IIT Mumbai
d. IIT इंदौर IIT Indore
*Ans. D*
*Q5. हाल ही में किस एयरपोर्ट पर ‘पंजाब सहायता केंद्र’ खोला गया है ?*
At which airport ‘Punjab Help Center’ has been opened recently?
a. लखनऊ एयरपोर्ट Lakhnow
b. कोलकाता एयरपोर्ट Kolkata Airport
c. दिल्ली एयरपोर्ट Delhi Airport
d. गुवाहाटी एयरपोर्ट Guwahati Airport
*Ans. C*
*Q6. हाल ही में किस राज्य सरकार ने भारत के तीसरे सबसे बड़े बाघ अभ्यारण्य को मंजूरी दी है ?*
Which state government has recently approved India's third largest tiger reserve?
a. छत्तीसगढ़ Chhatisgarh
b. Gujarat. Gujarat
c.मध्य प्रदेश Madhya Pradesh
d. हिमाचल प्रदेश Himachal Pradesh
*Ans. A*
*Q7. हाल ही में किसने सशस्त्र बल चिकित्सा सेवा के महानिदेशक का पदभार संभाला है?*
Who has recently taken over as the Director General of Armed Forces Medical Services?
a. विकास लेखरा Vikas Lakhera
b. उत्तम दुबे Uttam Dubey
c. अनुपम कपूर Anupam Kapoor
d. सतीश झा Satish Jha
*Ans. C*
*Q8. हाल ही में भारत और किस देश ने अपना विदेश कार्यालय परामर्श आयोजित किया है?*
Recently India and which country have held their Foreign Office Consultations?
a. कनाडा Canada
b. जाम्बिया Jambia
c. जापान Japan
d. ऑस्ट्रेलिया Australia
*Ans. B*
*Q9. हाल ही में IOA ने पेरिस ओलंपिक के समापन समारोह के लिए भारतीय दल में किसे चुना है ?*
Who has recently been selected by IOA in the Indian contingent for the closing ceremony of Paris Olympics?
a. पारुल चौधरी Parul Chaudhary
b.विनेश फोगाट Vinesh Phogat
c. पीआर श्रीजेश PR Shrijesh
d. हरमनप्रीत सिंह Harmanpreet Singh
*Ans. C*
*Q10. हाल ही में राष्ट्रपति द्रौपदी मुर्मू ने किस देश में अंतर्राष्ट्रीय शिक्षा सम्मेलन को संबोधित किया है ?*
In which country has President Draupadi Murmu recently addressed the International Education Conference?
a. ऑस्ट्रेलिया Australia
b. न्यूजीलैंड Newzealand
c. इटली Italy
d. अमेरिका America
*Ans. B*
*Q11. हाल ही में त्सुंग दाओ का निधन हुआ है वे कौन थे ?*
Tsung Dao has passed away recently. Who was he?
a. गायक Singer
b. फुटबॉलर Footballer
c. वैज्ञानिक Scientist
d. समाज सेवी Social Worker
*Ans. C*
*Q12. हाल ही में किस राज्य सरकार ने ‘उपस्थिति’ पोर्टल लांच किया है ?*
Which state government has recently launched 'Upasthiti' portal?
a. छत्तीसगढ़ Chhatisgarh
b.गोवा Goa
c. पश्चिम बंगाल West Bengal
d. जम्मू कश्मीर Jammu and Kashmir
*Ans. A*
*Q13. हाल ही में किस राज्य सरकार ने स्थानीय निकाय चुनाव लड़ने वाले व्यक्तियों के लिए ‘दो बच्चों’ की नीति समाप्त कर दी है?*
Which state government has recently abolished the 'two children' policy for persons contesting local body elections?
a. राजस्थान Rajsthan
b. आंध्र प्रदेश Andhra Pradesh
c. बिहार Bihar
d. गुजरात Gujrat
*Ans. B*
*Q14. हाल ही में कौन DBS ग्रुप की पहली महिला CEO नियुक्त हुयीं हैं ?*
Who has recently been appointed the first woman CEO of DBS Group?
a. दिनेश उत्कल Dinesh Utkal
b. तंग सी जो Tang si Jo
c. टैन सु शान Tan Su Shan
d. आर श्रीजेश R. Shrijesh
*Ans. C*
🔘PM Vishwakarma Yojana
In News
PM Vishwakarma Yojana is a central sector scheme that aims to empower rural artisans and blend tradition and modernity.
About
▪️The scheme aims to empower artisans by providing them with certificates and ID cards which recognise them as Viswakarma and providing collateral-free loans, skill development support, marketing support, incentives for digital transactions and toolkit support.
▪️The Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises, Ministry of Skill Development and Entrepreneurship and Department of Financial Services are converged as co-implementers of the scheme.
▪️ The state governments also have an active role in the verification of prospective beneficiaries and in the implementation and monitoring of the scheme.
▪️Empowering Auditions also result in the betterment of the social and economic conditions of rural parts of India.
🔸India's journey in Paris Olympics:-
◆ India won 1 silver and 5 bronze medals this time.
♦️ *Description:-
1⃣. Neeraj Chopra -
Javelin Throw (89.45M)~ Silver Medal🥈
2⃣. Manu Bhaker -
10 meter shooting (score - 221.7)~ Bronze Medal🥉
3⃣. Aman Sehrawat -
57 kg Wrestling ~ Bronze Medal🥉
4⃣. Swapnil Kusale -
50 meter shooting three position ~ Bronze Medal🥉
5⃣. Manu Bhaker and Sarabjit Singh -
10 meter shooting mixed event ~ Bronze Medal🥉
6⃣. Indian Hockey Team ~ Bronze Medal.
Olympic Special:-
Abhinav Bindra was awarded the "Olympic Order Award"!
Closing Ceremony:-
Flag Bearer ~ Manu Bhakhar and P. Sreejesh.
Opening Ceremony:-
Flag Bearer ~ PV Sindhu and Sharath Kamal.
Vinesh Phogat was disqualified from the final match in 50 kg wrestling due to excess weight!
India's rank in the medal tally in Olympics:- 71st
Note:- India's national anthem was not allowed to be sung in the closing ceremony.
🔸पेरिस ओलंपिक में भारत का सफर:-
◆ भारत ने इस बार 1 सिल्वर और 5 ब्रॉन्ज मेडल जीते।
♦️ *विवरण:-
1⃣. नीरज चौपड़ा -
ज्वैलिन थ्रो(89.45M)~ सिल्वर मैडल🥈
2⃣. मनू भाकर -
10 मीटर शूटिंग (स्कोर - 221.7)~ब्रॉन्ज मेडल🥉
3⃣. अमन सहरावत -
57 kg रेसलिंग ~ ब्रॉन्ज मेडल🥉
4⃣. स्वप्निल कुसाले -
50 मीटर शूटिंग थ्री पोजिशन ~ ब्रॉन्ज मेडल🥉
5⃣. मनु भाकर व सरबजीत सिंह -
10 मीटर शूटिंग मिक्स इवेंट ~ ब्रॉन्ज मेडल🥉
6⃣. भारतीय हाकी टीम ~ ब्रॉन्ज मेडल।
ओलंपिक विशेष :-
अभिनव बिंद्रा को "ओलंपिक आर्डर अवार्ड" प्रदान किया गया!
समापन समारोह :-
ध्वजवाहक ~ मनु भाखर व पी. श्रीजेश।
उद्घाटन समारोह :-
ध्वजवाहक ~पीवी सिंधू व शरत कमल।
विनेश फोगाट को ज्यादा वजन के कारण 50 kg रेसलिंग में फाइनल मुकाबले से डिसक्वालिफाई किया गया!
ओलंपिक में पदक तालिका में भारत का स्थान :- 71वां
नोट:- समापन समारोह में भारत का राष्ट्रगान नहीं गाने दिया गया।
