CBSE COMPUTER SCIENCE
Ir al canal en Telegram
QUESTION BANK, REFERENCE BOOK, LAB MANUAL , WORKSHEET ETC., PYTHON TEXT BOOK AND REFERENCE BOOKS, 01. ASK QUESTIONS AT https://t.me/joinchat/FJ1noGs-64I0OWI1
Mostrar más549
Suscriptores
Sin datos24 horas
Sin datos7 días
Sin datos30 días
Archivo de publicaciones
ASSIGNMENT SET – 2
Time: 30 min M.M. – 20
Q1. What do you mean by traversing of list in Python? [1]
Ans. Traversing means to access each elements of list. This can be done with the help of the loop.
Q2. Write the output of the following code: [1]
A = [1, 2, 3, 4, 5]
print (A[2:6])
Ans. [3, 4, 5]
Q3. Elements of list are enclosed in ________ brackets [1]
Ans. Square([ ])
Q4. Write an example of nested list. [1]
Ans. A = [1, 2, 3, [4, 5]]
Q5. Write the output of the following: (if input string is = INDIA) [1]
A = list(input(“Enter the String”))
print(A)
Ans. [‘I’,’N’,’D’,’I’,’A’]
Q6. Which method is used to remove last element of element in list? [1]
Ans. pop( )
Q7. Write a program to add only multiples of 3 from the given list. [2]
A = [12, 3, 4, 56, 7, 9, 49, 34, 6]
Ans.
A = [12, 3, 4, 56, 7, 9, 49, 34, 6]
s=0
for i in A:
if i%3==0:
s=s+i
print(“Sum of all multiples of 3 is “,s)
Q8. Write a function Lavg(list) in python that takes list as argument and display the average of all [2]
numbers in the list.
Ans.
A = []
def Lavg(A):
s=0
av=0
for i in A:
s=s+i
av=s/len(A)
print(“Average is “,av)
Lavg([1,2,3,4,5,6,7,8,9,10]) #Only to verify the result
Q9. Write a function double(list) which takes list as argument and multiply each and every [2]
element of list by 2?
Ans.
A = []
def double(A):
for i in range(len(A)):
A[i]=A[i]*2
print(“List is “,A)
double([1,2,3,4,5]) #Only to verify the result
Q10. Write the output of the following code: [2]
A = list(“Python List Questions”)
for i in range(len(A)-1,0,-5):
print(A[i])
Ans.
s
s
t
n
Q11. Write the output of the following code: [2]
a=[‘a’,’b’,’c’]
b=a
a[0]=’A’
print(a)
print(b)
Ans.
[‘A’, ‘b’, ‘c’]
[‘A’, ‘b’, ‘c’]
Q12. Write the output of the following code: [4]
k = “Subscribe to my blog”
L = list(k)
1. print(L[-1:-7:-3])
2. print(L[:15:-1])
3. print(L[1:len(k):5])
4. print(L[2:-15])
ASSIGNMENT SET – 1
Time: 30 min M.M. – 20
Q1. What do you mean by List in Python? [1]
Q2. Write the output of the following code: [1]
>>> A = [ ]
>>> A
>>> print(A)
Q3. What do you mean by Nested list? Give example [1]
Q4. Which method is used to create an empty List? [1]
Q5. Negative indexing start from right side of the List(T/F) [1]
Q6. Write the code to convert the following string into List. [1]
“csiplearninghub”
Q7. Write a program to accept 10 numbers from the user and [2]
add even numbers in a list named “evenlist” and odd
numbers in a list named “oddlist”
Q8. Write a function evensum(list) in python that takes list of 10 [2]
numbers as argument and display the sum of all even
numbers in the list.
Q9. What is the difference between slicing and indexing of list? [2]
Q10. Write the output of the following code: [2]
L = [[1,2],[3,4],[5,6]]
print(L[0][0])
print(L[-1])
Q11. Write the output of the following code: [2]
[1,3,7,9] < [3,5,4]
[‘A’,’b’,’c’] > [‘z’]
Q12. Write the output of the following code: [4]
S = “csiplearninghub”
L = list(S)
1. print(L[-1:-5])
2. print(L[::-1])
3. print(L[1:8:2])
4. print(L[2:5])
Ans:
def sum(c):
s = 0
for i in range(1, c+1):
s=s+i
return s
print(sum(5))
12. Rectify the errors in the following statements:
1. Print("Anuj")
2. For i in range(2,4):
3. for i in Range(3,9):
4. def title( )
5. if i =< 5
Ans:
1. print("Anuj")
2. for i in range(2,4):
3. for i in range(3,9):
4. def title( ):
5. if i <= 5
13. Rewrite the following code in python after removing all syntax error(s). Underline each correction done in the code
N=int(input("Enter any Number:"))
S = 0
for i in range(1,N,2)
s += 1
if i%2=0:
print("i" * 2)
else:
print("i" * 3)
print[S]
Ans:
N=int(input("Enter any Number:"))
S = 0
for i in range(1,N,2):
S += 1
if i%2==0:
print("i" * 2)
else:
print("i" * 3)
print(S)
14. Rewrite the following code in python after removing all syntax error(s). Underline each correction done in the code.
L = [1,2,3,4,5,6,7,'a','e'
for i in L:
if i==a
break:
else:
print("A")
Ans:
L = [1,2,3,4,5,6,7,'a','e']
for i in L:
if i=='a':
break
else:
print("A")
15. Rewrite the following code in python after removing all syntax error(s). Underline each correction done in the code.
a = {'6' : "Amit", '2' : "Sunil" : '3' : "Naina"}
for i in a:
if int(i)%3=0
print(a(i))
Ans:
a = {'6' : "Amit", '2' : "Sunil", '3' : "Naina"}
for i in a:
if int(i)%3==0:
print(a[i])
Python Error Finding Questions
1. Find error(s) in the following code(if any) and rewrite code and underline each correction:
x= int(“Enter value of x:”)
for in range [0,10]:
if x=y
print("They are equal")
else:
Print( "They are unequal")
Ans.
x= int(input(“Enter value of x:”))
for y in range (0,10):
if x==y:
print("They are equal")
else:
print( "They are unequal")
2. Find error(s) in the following code(if any) and rewrite code and underline each correction.
a, b = 0
if (a = b)
a +b = c
print( z)
Ans.
a= b = 0
if (a == b):
c = a + b
print( c)
3. Rewrite the following code in python after removing all syntax error(s). Underline each correction done in the code.
A = int(input("Enter any number:"))
Ar = 0
for x in range(0,A,2)
Ar+=x
if x%2=0:
Print (x*10)
Else:
print (C)
print (Ar)
Ans.
A = int(input("Enter any number:"))
Ar = 0
for x in range(0,A,2):
Ar+=x
if x%2==0:
print (x+2)
else:
print (x)
print (Ar)
4. Rewrite the following code in python after removing all syntax error(s). Underline each correction done in the code.
fee=250
0 = i
while fee=<2000:
if fee<=750:
print (fee)
fee =+ 250
else:
print( "fee"*i)
i=i+1
fee=Fee+250
Ans.
fee=250
i=0
while fee<=2000:
if fee<=750:
print (fee)
fee += 250
else:
print( "fee"*i)
i=i+1
fee=fee+250
5. Rewrite the following code in python after removing all syntax error(s). Underline each correction done in the code.
10 = step
for e in the range(0 , step):
If e%2==0:
print(e + 1)
else:
print(e - 1
Ans.
step = 10
for e in range(0 , step):
if e%2==0:
print(e + 1)
else:
print(e - 1)
6. Rewrite the following code in python after removing all syntax error(s). Underline each correction done in the code.
str = "Welcome to my Blog
for S in range[3,9]
Print (str(S))
Ans.
str = "Welcome to my Blog"
for S in range(3,9):
print (str[S])
7. Rewrite the following code in python after removing all syntax error(s). Underline each correction done in the code.
For i in Range(10):
if(i==5)
break:
else:
print(i)
continue
Ans:
for i in range(10):
if(i==5):
break
else:
print(i)
continue
8. Rewrite the following code in python after removing all syntax error(s). Underline each correction done in the code.
a = input("Enter any number")
if a%2=0:
print("Even number)
Else
print("Odd number")
Ans.
a = int(input("Enter any number"))
if a%2==0:
print("Even number")
else:
print("Odd number")
9. Rewrite the following code in python after removing all syntax error(s). Underline each correction done in the code.
a = int(Input("Enter any number"))
b = int(input("Enter any number"))
if a=>b:
print("First number is greater"))
else:
Print("Second number is greater")
Ans.
a = int(input("Enter any number"))
b = int(input("Enter any number"))
if a>=b:
print("First number is greater")
else:
print("Second number is greater")
10. Rewrite the following code in python after removing all syntax error(s). Underline each correction done in the code.
a = int{input("Enter any number")}
for i IN range(1:11):
print(a," * " , i , " = ", a*i)
Ans.
a = int(input("Enter any number"))
for i in range(1,11):
print(a," * " , i , " = ", a*i)
11. Rewrite the following code in python after removing all syntax error(s). Underline each correction done in the code
def sum(c)
s = 0
for i in Range(1, c+1)
s=s+i
return s
print(sum(5)
import mysql.connector as sqltor
try:
mycon=sqltor.connect(host="localhost",user="root",password="admin",database="test")
if mycon.is_connected()==False:
print("Error connecting to MYSQL database")
else:
print(mycon.is_connected())
mycon.close()
except:
print("Exception Raised")
import mysql.connector as sqltor
try:
mycon=sqltor.connect(host="localhost",user="root",password="admin",database="test")
if mycon.is_connected()==False:
print("Error connecting to MYSQL database")
else:
print(mycon.is_connected())
mycon.close()
except:
print("Exception Raised")
