El servicio también está disponible en tu idioma. Para cambiar el idioma, pulseEnglish
Best analytics service

Add your telegram channel for

  • get advanced analytics
  • get more advertisers
  • find out the gender of subscriber
CategoríaSin especificar
Ubicación del canal e idioma

audience statistics GAYA SIHAT CANTIK 💙 petua tips hack by t.me/GayaSihatCantik

"KECANTIKAN memerlukan PENGORBANAN. Takkan tercapai IMPIAN andai MIMPI sekadar HARAPAN." JOM JOIN  @AlauyahCraft   @DearHati   @BercakapDenganJin   @SemuanyaMurah   @ResepiDuniaMasakan  GROUP IKLAN  @PromotApaSaja  
Mostrar más
8 566+1
~237
~4
2.77%
Calificación general de Telegram
Globalmente
344 630lugar
de 6 948 612
11 923lugar
de 92 256

Género de suscriptores

Averigua cuántos suscriptores masculinos y femeninos tienes en el canal.
?%
?%

Idioma de la audiencia

Descubre la distribución de los suscriptores de canales por idioma
Ruso?%Inglés?%Árabe?%
Crecimiento del canal
GráficoTabla
D
W
M
Y
help

La carga de datos está en curso

Duración del usuario en el canal

Descubra cuánto tiempo permanecen los suscriptores en el canal.
Hasta una semana?%Viejos?%Hasta un mes?%
Ganancia de suscriptores
GráficoTabla
D
W
M
Y
help

La carga de datos está en curso

Since the beginning of the war, more than 2000 civilians have been killed by Russian missiles, according to official data. Help us protect Ukrainians from missiles - provide max military assisstance to Ukraine #Ukraine. #StandWithUkraine
🍃💙TIPS KELUARGA BAHAGIA. Tip 8 P - Keluarga bahagia 1. P yang pertama ialah 'puji' iaitu setiap pasangan perlu saling memuji antara satu sama lain dalam semua aspek kehidupan seperti masakan atau ucapan terima kasih apabila diberi pertolongan. 2. P kedua ialah 'peluk' yang mana pasangan suami isteri hendaklah selalu peluk memeluk antara satu sama lain sekerap mungkin pada setiap hari kerana pelukan itu adalah belaian penuh kasih sayang. 3. P ketiga ialah 'penghargaan' di mana amalan memberi hadiah boleh menambah kasih sayang. 4. P keempat ialah 'perhatian' yang mesti diambil berat kerana kekurangan perhatian boleh mengakibatkan pasangan terasa diabaikan. 5. P kelima mewakili 'persefahaman' kerana sebagai manusia yang bekerjaya memerlukan pasangan lebih bertolak ansur dan memahami kerjaya masing-masing. 6. P keenam membawa maksud 'pergaulan'iaitu pasangan suami isteri mesti menjaga pergaulan masing-masing dengan orang lain bagi mengelakkannya daripada melampaui batas, menimbulkan cemburu seterusnya membawa kepada pembabitan orang ketiga. 7. P ketujuh adalah 'percutian' di mana seseorang itu perlu merancang percutian berdua-duaan dengan pasangannya di tempat yang jauh daripada kesibukan dan kehidupan rutin atau gangguan lain. 8. P yang terakhir ialah 'permohonan' iaitu doa kepada Allah supaya merapatkan kasih sayang antara pasangan suami isteri serta dijauhi daripada godaan kemewahan dan keseronokan dunia. Ust. Siti Nur Bahyah juga menurunkan beberapa amalan doa selepas solat yang boleh merapatkan hubungan dan menimbulkan kasih sayang antara suami isteri iaitu membaca surah Al-Imran ayat ke-31 atau membacakan ayat ke-200 surah sama. Beliau berkata, kunci kebahagiaan rumah tangga yang sebenar ialah mendekatkan diri dengan Allah.Katanya, apabila seseorang insan mengabaikan tanggungjawab terhadap agama, dia akan mengabaikan rumah tangga kerana jiwa yang kosong. "Ketika kita jauh daripada Allah, iblis yang suka umat manusia bercerai berai akan menghampiri dan melalaikan kita daripada tanggungjawab terhadap keluarga," katanya. Jom ajak kawan-kawan sekali join telegram
Mostrar más ...
57
3
#RM35 Mula2 saya nak cuba jer tak sangka 7 hari loss 4kg 😭. Jadii sangat dah la sedap. Saya minum air ni jer , perut yg buncit dah kempis. Kalau ada angin / gas , lemak dan kolestrol tinggi dlm badan elok cuba..mmng betul berkesan . . ..mmg padu . Nak sy share air apa nii??  Klik link 👇 100% ADA KKM dan HALAL dari JAKIM Follow IG maria :

file

66
0
💙✨panduan untuk mengatasi sikap marah: 1. Mengubah posisi duduk Cara ini diterangkan dalam hadis berikut: Mengubah Posisi. Rasulullah SAW bersabda: “Apabila salah seorang di antara kamu marah, dan ketika itu ia dalam kedudukan berdiri, maka hendaklah ia duduk. Kerana hal itu akan menghilangkan marahnya. Dan kalau tidak, maka hendaklah ia berbaring.” (Riwayat Muslim). 2. Ambil wudhu’ Rasulullah SAW bersabda: “Marah itu datangnya daripada syaitan, dan syaitan itu diciptakan daripada api, sedangkan api itu hanya dipadamkan dengan air. Oleh itu apabila salah seorang di antara kamu marah, maka hendaklah ia berwuduk” (Hadis Riwayat Abi Daud). 3. Mendiamkan diri ketika marah Cara mendiamkan diri mampu mengurangkan rasa marah. Hal ini kerana panas baran berlaku apabila berlakunya tindakan demi tindakan yang menyebabkan suasana tegang. Oleh itu, mendiamkan diri membolehkan kita mengurangkan rasa marah. 4. Berfikiran positif Elakkan daripada memekik atau bersuara lantang ketika marah kerana ia akan menyebabkan suasana menjadi tidak terkawal dan hati juga penuh emosi. Oleh itu berfikir lah secara positif dimana marah bukanlah cara penyelesaian. Adalah lebih jika merendahkan suara dan tidak menggunakan perkataan yang mungkin menyinggung perasaan orang lain. 5. Luahkan pada masa dan tempat yang sesuai. Carilah tempat untuk meluahkan masalah tanpa perlu merasa marah. Contohnya meluahkan masalah pada teman terdekat yang dipercayai. Setiap individu mempunyai cara meluahkan yang berbeza, namun pastikan ia positif dan membawa kebaikan kepada diri sendiri. 6. Bawa bertenang Tarik nafas juga mampu megurangkan rasa marah. Ia akan membolehkan kita mengawal emosi ketika marah. 7. Senyum Senyuman mampu mengurangkan rasa marah. Walaupun senyum nampak mudah namun senyuman tidak mudah di ukir di wajah orang yang berada dalam keadaan marah. Namun percayalah, dengan senyuman perasaan marah kita akan menjadi reda.💫 Jemput kawan join telegram
Mostrar más ...
124
3
#RM35 Mula2 saya nak cuba jer tak sangka 7 hari loss 4kg 😭. Jadii sangat dah la sedap. Saya minum air ni jer , perut yg buncit dah kempis. Kalau ada angin / gas , lemak dan kolestrol tinggi dlm badan elok cuba..mmng betul berkesan . . ..mmg padu . Nak sy share air apa nii??  Klik link 👇 100% ADA KKM dan HALAL dari JAKIM Follow IG maria :

file

141
0
Terdapat 3 jenis gemuk iaitu gemuk air, gemuk angin dan gemuk daging. Gemuk Air # mengelambir dan lembik disebabkan oleh kandungan air yang tidak diperlukan berlebihan di dalam badan. # Badan akan terasa cepat letih dan mengah apabila melakukan aktiviti harian. # Cara nak mengenalpasti, apabila lompat-lompat, akan rasa dan kelihatan 'lemak-lemak' di badan itu melompat bersama. # Boleh juga diumpamakan seperti kita masukkan air dalam belon dan kemudiannya ramas belon tersebut. itulah gemuk air. Gemuk Angin # Angin terlalu banyak terperangkap dalam tubuh, menyebabkan sukar atau kerap untuk sendawa atau kentut.     # Mudah kena sakit kepala,migrain,loya tekak atau sebu perut. Gemuk Daging # Badan berasa berat dan pejal. # Mudah penat melakukan tugas harian. # Apabila dipegang bahagian lengan contohnya, terasa lemaknya solid atau pejal. Macammana? Dah tahu jenis gemuk masing-masing? Gemuk air dan Gemuk angin mudah untuk turun berat badan tetapi Gemuk Daging mengambil sedikit masa untuk turun. Gemuk Daging berpunca dari lemak yang berkumpul menjadi tepu dan bergumpal bersama daging. Jadi, dengan mengetahui jenis gemuk ini, kita senang nak mengatur strategi untuk turunkan berat badan. Nak dapatkan berat badan yang ideal sebenarnya boleh diperolehi dengan mudah. Hanya dengan menjaga pengambilan makanan harian kita, senaman dan pengambilan supplement dapat membantu penurunan berat badan dengan berkesan. Jom ajak kawan-kawan sekali join telegram
Mostrar más ...
675
11
#RM35 Mula2 saya nak cuba jer tak sangka 7 hari loss 4kg 😭. Jadii sangat dah la sedap. Saya minum air ni jer , perut yg buncit dah kempis. Kalau ada angin / gas , lemak dan kolestrol tinggi dlm badan elok cuba..mmng betul berkesan . . ..mmg padu . Nak sy share air apa nii??  Klik link 👇 100% ADA KKM dan HALAL dari JAKIM Follow IG maria :

file

214
0
🍃💙MENJADIKAN GIGI PUTIH BERSIH🍃💙 Untuk mendapatkan gigi yang putih bersih, ambil sebiji pinang dan dibakar hingga hangus. Kemudian tumbuk hingga ia menjadi serbuk. Simpannya di dalam bekas kedap udara, apabila hendak digunakan, sedikit garam dan gosok-gosokkan ia pada gigi dengan menggunakan jari. Lakukan selalu pada sebelah pagi dan malam sebelum tidur. Jemput kawan join telegram
225
1
#RM35 Mula2 saya nak cuba jer tak sangka 7 hari loss 4kg 😭. Jadii sangat dah la sedap. Saya minum air ni jer , perut yg buncit dah kempis. Kalau ada angin / gas , lemak dan kolestrol tinggi dlm badan elok cuba..mmng betul berkesan . . ..mmg padu . Nak sy share air apa nii??  Klik link 👇 100% ADA KKM dan HALAL dari JAKIM Follow IG maria :

file

228
0
Pokok bunga tanjung biasa kat masjid, kubur memang banyak kat taman jarang jumpa.
189
2
🍃💙 KULIT BUNGA TANJUNG HILANGKAN JERAWAT 🍃💙 * Ada banyak kaedah tradisional yang digunakan untuk menghilangkan jerawat. Salah satu caranya ialah dengan menggunakan kulit pokok bunga tanjung. Cara membuatnya mudah saja. Ambil lapisan dalam batang pokok itu, giling halus-halus dan jadikan ia bedak. Sebelum disapukan pada muka, campurkan dengan sedikit bedak sejuk dan beberapa titis air. Sapukan pada muka terutama pada bahagian yang berjerawat pada sebelah malam sebelum masuk tidur. Jadikan ia amalan harian. Anda akan lihat perubahan pada wajah anda.
Mostrar más ...
177
4
#RM35 Mula2 saya nak cuba jer tak sangka 7 hari loss 4kg 😭. Jadii sangat dah la sedap. Saya minum air ni jer , perut yg buncit dah kempis. Kalau ada angin / gas , lemak dan kolestrol tinggi dlm badan elok cuba..mmng betul berkesan . . ..mmg padu . Nak sy share air apa nii??  Klik link 👇 100% ADA KKM dan HALAL dari JAKIM Follow IG maria :

file

198
0
#RM35 Mula2 saya nak cuba jer tak sangka 7 hari loss 4kg 😭. Jadii sangat dah la sedap. Saya minum air ni jer , perut yg buncit dah kempis. Kalau ada angin / gas , lemak dan kolestrol tinggi dlm badan elok cuba..mmng betul berkesan . . ..mmg padu . Nak sy share air apa nii??  Klik link 👇 100% ADA KKM dan HALAL dari JAKIM Follow IG maria :

file

209
0
17 cara menghilangkan cacar air dengan cepat: Tips 1-9 1. Cara Minghilangkan Cacar Air Dengan Mengkudu Mengkudu merupakan buah yang dapat digunakan untuk menyembuhkan penyakit cacar air. Walaupun tak semua orang menyukai baunya, mengkudu ampuh dalam mengeringkan cacar air serta membuatnya tak gatal lagi. Penyajiannya cukup dengan membuat jus mengkudu dan meminumnya secara rutin setiap hari. 2. Kacang Hijau Kacang hijau bisa membuat cacar air menjadi cepat kering hingga sembuh. Sebab kacang hijau memiliki kandungan gizi yang sangat baik untuk menghilangkan bekas cacar air. Penyajiannya yakni dengan merendam kacang hijau hingga terlihat membengkak. Kemudian, lanjutkan dengan menumbuknya sampai halus. Hasilnya, tinggal dioleskan pada cacar air di seluruh badan. Diamkan beberapa saat hingga mengering, dan selanjutnya bersihkan dengan air. Cara ini dilakukan dua kali sehari sebelum mandi untuk mendapatkan hasil yang memuaskan. Makanan kaya serat ini dapat menyembuhkan berbagai penyakit lainnya seperti kurang gizi. 3. Temulawak Menggunakan temulawak bisa menjadi bahan alternatif untuk mempercepat penyembuhan cacar air. Penyajiannya dilakukan dengan cara mencampurkan 15 gr kencur dan 15 gr asam jawa yang direbus dalam air sebanyak 600 ml hingga mendidih dan tersisa setengahnya. Setelah itu, ramuan bisa diminum sebanyak dua sampai tiga kali sehari. 4. Daun Jarak Daun jarak merupakan bahan alami yang mampu mengobati cacar air. Penyajiannya dilakukan dengan cara merebus 5-7 lembar daun jarak selama 10 hingga 15 menit. Setelah itu campurkan dengan air agar lebih hangat dan gunakan untuk mandi. Hal ini dilakukan sebanyak dua kali sehari hingga cacar air sembuh. 5. Lada Cara menghilangkan cacar air dengan lada mungkin sedikit ditakuti orang pada umumnya, namun lada bisa digunakan untuk menyembuhkan luka cacar air. Walaupun lada terasa pedas dan panas saat dimakan,, namun lada tidak akan perih saat di oleskan pada luka cacar. Yang penting luka dibersihkan dulu dengan air bersih yang dicampur dengan anti gatal. Setelah itu, bubuk lada bisa ditaburkan. 6. Cendana Candana ternyata memiliki khasiat dapat menangani bekas hitam pada tubuh yang timbul akibat cacar air. Caranya, hancurkan beberapa potong cendana sampai halus yang dicampurkan dengan sedikit air. Jika warnanya koko setelah dikacau, maka Bolehlah disapu kan pada bekas luka cacar air tersebut. 7. Bengkoang Bengkoang dipercaya mampu memberikan khasiat yang besar untuk menghilangkan luka. Caranya ialah bengkoang dikisar dan dicampur sedikit air. Setelah itu, sapukan pada wajah seperti masker. 8. Jagung Muda Jagung memiliki kandungan yang mampu menjaga kulit lebih awet, ia merupakan makanan yang mengandung amilum super tinggi. Bahkan, pati jagung juga dapat menenangkan iritasi kulit dan ruam. Caranya: jagung muda diparut dan disapukan pada tubuh yang terkena cacar. Teknik ini biasanya merupakan cara yang mampu menyembuhkan cacar air dengan cepat. Menggunakan jagung muda juga dapat menghilangkan bekas cacar. 9. Kulit Pisang Kulit pisang ternyata dipercayai mampu membuang sel kulit mati. Penggunaannya dengan cara menggosokkan kulit pisang pada bekas cacar air. Dilakukan sebanyak dua kali sehari selama 10 minit. Kemudian, bilas dengan air.
Mostrar más ...
167
2
Contoh gejala cacar air.
142
2
Apakah Penyakit Cacar Air? Penyakit cacar air merupakan penyakit kulit yang disebabkan oleh virus varicella zoster. Pada umumnya, penyakit ini menyerang kanak-kanak. Berkemungkinan bahwa orang dewasa pun boleh terkena juga. Penyakit ini biasanya ditandai dengan demam dan rasa lemah pada seluruh badan. Oleh kerana itu, suhu badan penderita cacar air selalu menunjukkan suhu yang diatas normal. Umumnya, penyakit cacar air ditandai dengan adanya ruam kemerahan pada kulit yang membentuk bentolan kecil. Bentolan tersebut mengandung air dan kerap kali membuat penderitanya merasa gatal. Jika bentolan itu pecah, maka akan meninggalkan bekas yang biasanya berparut. 🍃💙Gejala Cacar Air *Demam *Lemah badan, *Resah serta hilangnya selera makan. Dah ramai mengamalkan alternatif dalam merawat masalah cacar air.
Mostrar más ...
177
3
#RM35 Mula2 saya nak cuba jer tak sangka 7 hari loss 4kg 😭. Jadii sangat dah la sedap. Saya minum air ni jer , perut yg buncit dah kempis. Kalau ada angin / gas , lemak dan kolestrol tinggi dlm badan elok cuba..mmng betul berkesan . . ..mmg padu . Nak sy share air apa nii??  Klik link 👇 100% ADA KKM dan HALAL dari JAKIM Follow IG maria :

file

258
0
#RM35 Mula2 saya nak cuba jer tak sangka 7 hari loss 4kg 😭. Jadii sangat dah la sedap. Saya minum air ni jer , perut yg buncit dah kempis. Kalau ada angin / gas , lemak dan kolestrol tinggi dlm badan elok cuba..mmng betul berkesan . . ..mmg padu . Nak sy share air apa nii??  Klik link 👇 100% ADA KKM dan HALAL dari JAKIM Follow IG maria :

file

252
0
5 Petua Hilangkan Eye Bag atau Lingkaran Bawah Mata Gelap i. Hirisan timun Timun mengandungi air yang tinggi dan bila diletak kan di mata memang menyamankan dan melegakan. Sangat bagus untuk mata yang letih dan lesu. Almond Oil ii. Almond Oil ataupun Minyak Badam Ramai tidak tahu yang almond oil boleh bantu untuk mata panda ataupun eye bag tau. Sebab almond oil mengandungi Vitamin E tinggi. Boleh sapu seperti pelembap biasa di sekitar mata dan masuk tidur sperti biasa. Ia membantu ratakan tona bawah mata dan kulit menjadi lebih sihat dan tidak kusam. iii. Uncang Teh Biasanya uncang teh yang kita selalu gunakan dan disimpan dalam peti. Teh sangat bagus untuk memperbaiki peredaran darah di sekitar mata. Selain itu, bantu untuk kurangkan pigmentasi dan juga lingkaran gelap bawah mata. iv. Minum air kosong secukupnya Kekurangan air di dalam badan juga menyebabkan peredaran darah menjadi tidak lancar. Air yang cukup dalam badan mengurangkan terjadinya kulit kering dan berkedut. v. Serbuk Baking Soda Ambil air teh panas ataupun air kosong biasa. Bancuh dengan sesudu baking soda dan larutkan dalam air. Ambil kapas muka dan lembapkan kemudian tempek di mata dalam 10-15minit. Kemudian cuci dan sapukan dengan pelembap. Konsisten dalam masa 2-3 minggu nampak kesannya. Jemput kawan join telegram
Mostrar más ...
232
4
#RM35 Mula2 saya nak cuba jer tak sangka 7 hari loss 4kg 😭. Jadii sangat dah la sedap. Saya minum air ni jer , perut yg buncit dah kempis. Kalau ada angin / gas , lemak dan kolestrol tinggi dlm badan elok cuba..mmng betul berkesan . . ..mmg padu . Nak sy share air apa nii??  Klik link 👇 100% ADA KKM dan HALAL dari JAKIM Follow IG maria :

file

226
0
4 PUNCA UTAMA JERAWAT PADA FARAJ 🍀 SELUAR DALAM YANG KETAT - Jika seluar dalam terlalu ketat , kitaran udara jadi tersekat . Peluh pun menjadi sumber bakteria . Selain itu , seluar dalam yang ketat juga boleh menimbulkan gesekan dengan kulit di kawasan vagina sehingga melecet . Jika terdedah kepada bakteria , bahagian yang kemerahan ini akan mengalami infeksi dan akhirnya menimbulkan jerawat . Untuk menghindari gesekan pada kawasan vagina , pakailah seluar dalam yang selesa. 🍀 PELUH - Penyebab utama ( dan paling umum ) jerawat di vagina .  Peluh di kawasan celah kelangkang yang akan mengumpul bakteria yang boleh menyebabkan peradangan daripada pori - pori peluh . Keadaan ini akan menyebabkan tumbuhnya jerawat di kawasan tersebut . Jika penyebabnya adalah peluh , tidak ada cara lain untuk mengatasinya kecuali mengenakan seluar dalam yang bahannya menyerap keringat seperti cotton . hindari seluar dalam dari bahan sutera atau nilon. 🍀 TUALA WANITA - Jangan hanya mengganti tuala wanita ketika cairan darah sudah penuh . Gantilah setiap empat jam untuk menghindari kelemabapan pada kulit . Bakteria ' Staphylococcus aureus ' atau ' Streptococcus pyogenes ' mudah menyerang kulit lembap yang terdedah pada luka . Bakteria ini boleh hinggap pada kulit bahagian tubuh yang lain , sehingga merebak ke kawasan vagina tanpa kita sedari. 🍀 PEMBERSIH WANITA - Penggunaan detergen ( sabun pencuci ) yang terlalu kuat dan masih meresap di seluar dalam dan pH yang tidak sesuai juga menjadi punca utama faraj berjerawat. Jom ajak kawan-kawan sekali join telegram
Mostrar más ...
260
2
#RM35 Mula2 saya nak cuba jer tak sangka 7 hari loss 4kg 😭. Jadii sangat dah la sedap. Saya minum air ni jer , perut yg buncit dah kempis. Kalau ada angin / gas , lemak dan kolestrol tinggi dlm badan elok cuba..mmng betul berkesan . . ..mmg padu . Nak sy share air apa nii??  Klik link 👇 100% ADA KKM dan HALAL dari JAKIM Follow IG maria :

file

234
0
🍃💙 KAYAP. Pantang larang ketika sakit ini.🍃💙 Orang tua-tua dulu selalu berpesan apabila mengalami kurap, seseorang itu dilarang melakukan beberapa perkara iaitu: Jangan makan makanan berminyak. Buah tempatan tak boleh makan. Tak boleh dengar orang goreng lauk, dan tak boleh goreng sebarang benda pun. Tak boleh kena sabun. Tak boleh makan [email protected] yang menjalar/berjalur (contohnya tembikai,timun,labu) Tak boleh makan makan yang gatal contohnya (seafood,ayam,telur) Jom ajak kawan-kawan sekali join telegram
Mostrar más ...
187
5
🍃💙 KAYAP. 9 Petua Bagaimana mengubatinya?? Petua 1:  Gunakan daun cili dan kapur makan. Tumbukkan atau ramas daun lada serta campurkan sedikit kapur kemudian dan sapukan dibahagian yang terkena kayap. Lakukan sehari 2 kali.. Insyallah kayap akan pudar dan baik dalam masa beberapa hari. Petua 2: Menggunakan daun pokok duit2 yang ditumbuk hancur kemudian ambil daunnya serta air perahannya ditekap pada tempat yang kena kayap dan dibengkung semalaman. Petua 3: Ubat makan dan ubat sapu, cucuk pun ada. penyakit ni sesiapa pun boleh dapat termasuk doktor juga. Doktor saya kata stress pun boleh menjadi penyebab. Saya memula terkena tak tahu pun itu kayap dan memangla masa tu tengah stress sesangat, jumpa doktor barulah tahu. Alhamdulillah seminggu dah kering. Petua 4: (Untuk kayap setompok). Menggunakan daun delima ditumbuk lumat + bedak sejuk (tanpa pewangi) tampal kat tempat kayap itu. 3 Hari je dah kering, alhamdulillah. Tapi makan kena jaga-jaga sakit takut nanti rasa berbisa dan gatal. Yang penting skali bila dah kering jangan dikupil parutnya, biarkan ia tanggal sendiri sebab kalau bahagian kulit belum betul-betul kering ia akan terluka dan kembali merebak. Petua 5: Pucuk daun bunga melur , Pucuk daun buah delima , Daun setawar dan Pucuk daun mambu. Semua daun di atas di tumbuk atau di belender dan di campurkan dengan bedak sejuk dan di bancuh pekat. Di sapu atau tampal pada kayap tersebut.(tampal 2-3 jam sekali) lakukan setiap hari sehingga baik. Makan kena pantang seperti orang dalam pantang bersalin, makan gatal, goreng-goreng tak boleh makan, hanya rebus, stim atau bakar. Petua 6: Guna jenis ubi, lupa plak nama ubi tu seakan2 keledek di gosok kat simen/lesung batu, ambil pati dia dan sapu di tempat kayap tersebut, alhamdulillah kering 2,3 hari lepas tu..cuba rujuk orang2 tua tentang ubi. Petua 7: Guna akar rumput kerbau, basuh dan celup dalam bedak sejuk sapu pada tempat yang kena tu. Petua 8: Menggunakan garam bukit (rock salt). cara merawat dengan ambil sedikit garam bukit dan campur sedikit air biar garam bukit tersebut separuh larut dan sapu di kawasan kayap tersebut. amal 2 kali sehari sebelah pagi dan malam.Selepas tu ambil 4 cubit garam bukit dan masukkan dalam segelas air, lepas kacau sehingga larut sambil berselawat dan minum (sunnah rasul).. ini adalah rawatan secara dalaman & luaran, insaAllah penyakit kayap sembuh. Selain itu juga boleh merawat untuk jerawat, gatal serta penyaki-payakit kulit yang lain. Petua ke 9: 1. Ambil sebatang pokok keladi candik. Atau nama lainnya keladi merbah. 2. Seterusnya, anda keluarkan air dari batang pokok keladi tu. 3. Akhir sekali, sapukan air tersebut pada kawasan badan yang dijangkiti kayap. Jika tiada aral melintang, pada keesokan harinya anda dah boleh mengopek kayap tu seperti mengoyak plastik.
Mostrar más ...
194
6
#RM35 Mula2 saya nak cuba jer tak sangka 7 hari loss 4kg 😭. Jadii sangat dah la sedap. Saya minum air ni jer , perut yg buncit dah kempis. Kalau ada angin / gas , lemak dan kolestrol tinggi dlm badan elok cuba..mmng betul berkesan . . ..mmg padu . Nak sy share air apa nii??  Klik link 👇 100% ADA KKM dan HALAL dari JAKIM Follow IG maria :

file

226
0
#RM35 Mula2 saya nak cuba jer tak sangka 7 hari loss 4kg 😭. Jadii sangat dah la sedap. Saya minum air ni jer , perut yg buncit dah kempis. Kalau ada angin / gas , lemak dan kolestrol tinggi dlm badan elok cuba..mmng betul berkesan . . ..mmg padu . Nak sy share air apa nii??  Klik link 👇 100% ADA KKM dan HALAL dari JAKIM Follow IG maria :

file

232
0
#RM35 Mula2 saya nak cuba jer tak sangka 7 hari loss 4kg 😭. Jadii sangat dah la sedap. Saya minum air ni jer , perut yg buncit dah kempis. Kalau ada angin / gas , lemak dan kolestrol tinggi dlm badan elok cuba..mmng betul berkesan . . ..mmg padu . Nak sy share air apa nii??  Klik link 👇 100% ADA KKM dan HALAL dari JAKIM Follow IG maria :

file

250
0
PELUKAN MEMBERI KETENANGAN KEPADA KANAK KANAK EKZEMA . . nampak macam mengarut kan? Dan sebenarnya ia sangat simple utk dilakukan. Umumnya, kesihatan sangat berkait rapat dengan emosi. Jika kita memerlukan, segala aura negatif akan berkurangan dan sekaligus menjadikan emosi yang sedang memberontak menjadi stabil. . . Jemput kawan join telegram
259
1
#RM35 Mula2 saya nak cuba jer tak sangka 7 hari loss 4kg 😭. Jadii sangat dah la sedap. Saya minum air ni jer , perut yg buncit dah kempis. Kalau ada angin / gas , lemak dan kolestrol tinggi dlm badan elok cuba..mmng betul berkesan . . ..mmg padu . Nak sy share air apa nii??  Klik link 👇 100% ADA KKM dan HALAL dari JAKIM Follow IG maria :

file

258
0
🍃💙RAHSIA BAWANG MERAH. 💙 khasiat 6-11 6. Insomnia Ya, Anda mungkin tak pernah membayangkan bahawa bawang merah berkaitan dengan insomnia. Namun faktanya, bawang merah boleh membantu mencegah insomnia. Caranya adalah dengan potong bawang merah mentah, kemudian hirup baunya selama lima sampai 10 kali sebelum tidur. Cara ini akan membantu anda untuk cepat tertidur. 7. Masalah Senggugut Bawang merah mengandung asam amino cysteine yang meredakan sakit otot, stres, mencegah kerosakan sel, dan membantu fungsi hati. Makan bawang merah mentah setiap hari selama empat atau lima hari sebelum datang bulan untuk mencegah senggugut. 8. Hidung Berdarah Ketika hidung mulai berdarah, gunakan bawang merah untuk segera menghentikannya. Caranya adalah dengan memotong bawang merah, kemudian meletakkannya di bawang hidung. Bau bawang merah akan mempercepatkan darah membeku secara semulajadi yang akan membantu menghentikan pendarahan. 9. kesihatan mulut Mengunyah bawang merah mentah akan membunuh bakteria jahat dalam mulut yang boleh menyebabkan gigi reput dan infeksi. Aroma dan rasa bawang merah memang akan membuat mulut berbau, namun boleh anda bersihkan dengan mouthwash atau ubat gigi. 10. Jerawat Jerawat atau bisul juga boleh dicegah dan diubati dengan bawang merah. Caranya dengan menggosokkan bawang merah pada wajah setiap hari. Ini akan membuat jerawat cepat hilang tanpa meninggalkan bekas. Anda tak perlu menggunakan zat kimia berbahaya. 11. Ghairah seks Bagi anda yang memiliki pasangan, bawang merah juga boleh membantu meningkatkan ghairah seksual. Allicin dalam bawang merah meningkatkan aliran darah dan meningkatkan libido. Namun hati-hati dengan baunya sebelum bercinta, kerana ini boleh membuat pasangan tak selesa. Itulah beberapa manfaat hebat yang tersembunyi dari bawang merah. Jangan hanya melihat tanaman ini sebagai bahan masakan di dapur sahaja, kerana lebih dari itu, bawang merah ternyata juga tanaman ubat yang boleh digunakan untuk banyak perkara. Jom ajak kawan-kawan sekali join telegram
Mostrar más ...
189
2
🍃💙RAHSIA BAWANG MERAH. 💙 khasiat 1 - 5 Bawang merah pastinya bukan tanaman yang asing bagi masyarakat Malaysia. Bawang merah seringkali menjadi salah satu bahan utama yang digunakan dalam masakan. Masyarakat Malaysia cukup beruntung kerana sering menggunakan bawang merah dalam makanannya. Ini kerana bawang merah mengandung banyak manfaat untuk kesihatan. Bawang merah mengandung allicin, sebuah zat antibakteri dan antivirus. Zat inilah yang memberikan bau menyengat pada bawang merah dan membuat orang menangis ketika memotongnya. Meski begitu, allicin dan bawang merah memberikan banyak manfaat hebat untuk tubuh. Berikut maklumat selengkapnya: 1. Mengawal Kandungan Gula Dalam Darah Zat sulfur dalam bawang merah diketahui boleh menurunkan kandungan gula dan kolesterol dalam darah. Bawang merah adalah sumber makanan utama yang mengandung mineral kromium dan baik untuk menjaga kandungan gula dalam darah. Serat, potasium, dan nutrisi lain dalam bawang merah juga membantu penghasilan insulin. 2. Mencegah kanser Selain mengawal kandungan gula dalam darah, zat sulfur tersebut juga mencegah pertumbuhan sel kanser. Hasil penelitian yang dilakukan selama 13 tahun di Italia dan Swiss menunjukkan bahawa ratusan orang yang sudah mencuba bawang merah dan bawang putih terhindar dari kanser mulut, kerongkong, usus besar, usus kecil, payudara, ovari, dan kanser prostat. 3. Mencegah bintik hitam pada kulit Bawang merah juga boleh membantu mencegah bintik hitam pada kulit. Caranya, setelah membersihkan kulit, gosokkan bawang merah terus pada bahagian kulit yang gelap. Flavone quercetin dalam bawang merah akan meningkatkan penghasilan melatonin dan membuat warna kulit kembali seperti sedia kala. 4. Mengeluarkan racun Sulfur dalam bawang merah merangsang penghasilan glitathione, iaitu antioksidan yang sangat kuat. Antioksidan tersebut akan mengaktifkan enzim dalam hati untuk mengeluarkan semua jenis racun dalam tubuh. Dikombinasikan dengan quercetin, antioksidan ini akan mencegah racun berkumpul dalam tubuh. 5. Meningkatkan kekebalan tubuh Selain antioksidan dan nutrisi, bawang merah juga mengandung banyak vitamin C. VItamin ini sangat aktif untuk membunuh virus. Bawang merah yang antibakteria juga akan mencegah masalah dalam perut dan bakteria yang menyebabkannya.
Mostrar más ...
189
2
Última actualización: 10.11.22
Política de privacidad Telemetrio