UPPCS • RO-ARO by PCS Circle
前往频道在 Telegram
This channel is for all updates of UP Exams such as UPPCS, RO ARO etc UP WhatsApp Channel: https://whatsapp.com/channel/0029VaqnHPtIt5rqrthLMC3N Our other channels: @iascircle @PubAdOptional @UPSCKindle @PCScircle @PCSKindle @pcscirclebihar @pcscirclemp
显示更多640
订阅者
无数据24 小时
-37 天
-530 天
帖子存档
MISSION UPPCS 2022 Prelims
Join Test Series to track your Prepration. Visit to our website or call us.
Web: http://ShoonyaAcademy.in
Call/Whatsapp: +91-9289897575
Join and Share @UPPCS3
MISSION UPPCS 2022 Prelims
Join Test Series to track your Prepration. Visit to our website or call us.
Web: http://ShoonyaAcademy.in
Call/Whatsapp: +91-9289897575
Join and Share @UPPCS3
On Jan. 2, 40-year-old law professor Bindu and 39-year-old government supplies officer Kanakadurga (per South Indian custom, both go by their first names only) entered the Lord Ayyappa temple in Sabarimala, southern Kerala. They became the first women to officially do so since the Supreme Court overturned a longstanding ban in September that prevented women of “menstruating age” — defined as between the ages of 10 and 50 — from entering the temple complex.
About temple and rituals
Sabarimala is situated near Pathanamthitta town, 191 km from Thiruvananthapuram. It is the ‘Sacred Abode of Lord Ayyappa’ and one of the most important Hindu pilgrim centre in the country. Believe to have been established before the 12th century, the Hindu temple receive millions of visitors a year, making it one of the largest annual pilgrimages in the world. The presiding deity is Lord Ayyappa, who is believed to have taken an oath of celibacy. Before the pilgrims make the steep barefoot trek to the temple, pilgrims — until now men of all ages, children, and women over the age of 50 — prepare for Sabarimala by practicing celibacy and avoiding meat and leather.
Controversy
Many Hindus believe that the energy or chaitanya of a woman’s body is polluted during menstruation. Most temples allow women to enter as long as they are not on their period, but the Sabarimala temple is one of the few banning women of childbearing age altogether. In response to a 2006 petition spearheaded by women lawyers, the highest court of India declared that the Sabarimala rule is a violation of the right to equality, guaranteed in the Indian Constitution. The Kerala state government led by the Communist Party of India (Marxist) now hails Bindu and Kanakadurga as heroes, while the protesters say they have defiled the temple.
Join @UPPCS3
Daily Current Affairs
02/ January /2022
प्रश्न 1:- POS Machine स्थापित करने के मामले में दूसरा सबसे बड़ा व्यापारी अधिग्रहण बैंक कौन सा बना है?
उत्तर :- एक्सिस बैंक।
प्रश्न 2:- किस राज्य सरकार ने पर्यटन को बढ़ावा देने के लिए "स्ट्रीट परियोजना" की शुरुआत की है?
उत्तर :- केरल राज्य सरकार ने।
प्रश्न 3:- किस देश ने विश्व का पहला Dual-Mode वाहन पेश किया है?
उत्तर :- जापान ने।
प्रश्न 4:- केंद्र सरकार ने कितने राज्यों में विधानसभा चुनाव से पहले चुनावी बांड की 19वीं किस्त जारी करने की मंजूरी दे दी है?
उत्तर :- पांच राज्यों में।
प्रश्न 5:- किसने बीना (मध्य प्रदेश) पनकी (उत्तर प्रदेश) "Multi Product Pipeline Project" का उद्घाटन किया है?
उत्तर :- नरेंद्र मोदी जी ने।
प्रश्न 6:- DRDO का 64वां स्थापना दिवस कब मनाया गया है?
उत्तर :- 1 जनवरी 2022 को।
प्रश्न 7:- 12 सालों के पश्चात, पुष्कर महोत्सव का आयोजन किस केंद्र शासित प्रदेश में किया गया है?
उत्तर :- कश्मीर में।
प्रश्न 8:- EaseMyTrip. com के नए ब्रांड एंबेसडर के रूप में किन्हें नामित किया गया है?
उत्तर :- विजय राज और वरुण शर्मा।
प्रश्न 9:- किस प्राधिकरण के रिपोर्ट के अनुसार वर्ष 2021 में भारत में लगभग 126 बाघों की मृत्यु हुई है?
उत्तर :- राष्ट्रीय बाघ संरक्षण प्राधिकरण।
प्रश्न 10:- Equitus Small Finance Bank के फिर से MD & CEO के रूप में किसे नियुक्त किया गया है?
उत्तर :- वासुदेवन पीएन।
प्रश्न 11:- "राष्ट्रीय रक्षा कॉलेज" के नए प्रमुख कौन बने हैं?
उत्तर :- मनोज कुमार मागो।
प्रश्न 12:- किस राज्य की विधान परिषद ने राज्य द्वारा संचालित विश्वविद्यालयों में उच्च शिक्षा मंत्री को अधिक अधिकार देने के लिए एक विधेयक पारित किया है?
उत्तर :- महाराष्ट्र राज्य विधान परिषद ने।
प्रश्न 13:- पर्यावरण वन और जलवायु परिवर्तन मंत्रालय का "वन महानिदेशक और विशेष सचिव" किसे नियुक्त किया गया है?
उत्तर :- चंद्र प्रकाश गोयल।
प्रश्न 14:- भारतीय तेज गेंदबाज जसप्रीत बुमराह कितने टेस्ट मैचों में विदेशी धरती पर 100 विकेट लेने वाले गेंदबाज बन गए हैं?
उत्तर :- 22 टेस्ट मैचों में।
―•―•―•―•―•―•―•―•―
Join & Share: @UPPCS3
By- @ShoonyaAcademy
UPPCS PRELIMS 2022 Test Series Details
https://youtu.be/fV1iLJv2Iho
Click here to subscribe it now.
http://shoonyaacademy.in/up-exams/
UPPCS PRELIMS 2022 Test Series Details
https://youtu.be/fV1iLJv2Iho
Click here to subscribe it now.
http://shoonyaacademy.in/up-exams/
Dear Subscribers!
Happy New Year. 🤗
May this new year bring progress, peace and prosperity in your life. 🙏
Wish you all a very happy New Year...may this new year will bring success and happiness to the lives of all of you.
Shoonya Academy परिवार की तारफ से आप सभी को नये वर्ष की बहुत-बहुत शुभकामनाएं.
Happy New Year
