Learn with NITISH KUMAR
الذهاب إلى القناة على Telegram
✅ To provide the best daily CURRENT AFFAIRS along with GS NOTES For BPSC and all UPSC exams
إظهار المزيد1 108
المشتركون
لا توجد بيانات24 ساعات
لا توجد بيانات7 أيام
لا توجد بيانات30 أيام
أرشيف المشاركات
HAPPY🇮🇳 INDIAN🇮🇳 NAVY🇮🇳 DAY🇮🇳🇮🇳
⚓Indian Navy Day is celebrated every year on December 4 to commemorate the attack on the Karachi harbour during the India-Pakistan war in 1971.
⚓On this day, the Indian Navy's attack on Karachi harbour contributed to the ultimate victory of the Indian Armed Forces over Pakistan.
⚓The theme of Navy Day 2020 is "Indian Navy Combat Ready, Credible & Cohesive".
⚔️🇮🇳Jai Hind🇮🇳⚔️
Can you name the country where RuPay card was recently launched by Prime Minister Narendra Modi?
Clue: This nation is our neighbour and is an integral part of India’s Neighbourhood First policy.
Join >> @dailynewscom
TARGET OLYMPIC PODIUM SCHEME (TOPS)
• 8 Track and Field Athletes were included in the core group of the Target Olympic Podium Scheme at the 50th MOC meeting held on November 26.
• The Target Olympic Podium Scheme is a flagship program of the Ministry of Youth Affairs and Sports which is an attempt to provide assistance to India’s top athletes.
• The Scheme looks to add a premium to the preparations of these athletes so that they can win Olympic medals in 2020 and 2024 Olympics.
• Under the Scheme, the Department of Sports shall identify athletes who are potential medal winners in 2020 / 2024 Olympics.
• The Mission Olympic Cell is a dedicated body created to assist the athletes who are selected under the TOP Scheme. The MOC is under the Chairmanship of the Director General, Sports Authority (DG, SAI).
Join >> @dailynewscom
Who is Jonas Masetti?
• Jonas Masetti, a Brazilian mechanical engineer, is the founder of an organisation called ‘Vishva Vidya’, located in the hills of Petrópolis, about an hour away from Rio de Janeiro.
• It is here that he teaches hundreds of his students about ancient Indian sacred texts, including the Bhagavad Gita and Vedanta. He also teaches Sanskrit, mantras and Vedic culture.
• Prime Minister Narendra Modi in his ‘Mann Ki Baat’ highlighted the work and accomplishments of Jonas Masetti, a Brazilian man who has been giving lessons on Vedanta and the Bhagavad Gita near Rio de Janeiro.
About his life:
• After completing mechanical engineering, Jonas worked for a stock market company.
• Later he was attracted towards Indian culture, especially towards Vedanta. He studied Vedanta in India and spent four years at Arsha Vidya Gurukulam in Coimbatore.
• According to his website, he began pursuing a spiritual path while he was still working in the financial market.
• In the years after he graduated from engineering college, he ran a consultancy firm and worked with several “top management companies”. But he would always ask himself — “How could I have everything in life: family, girlfriend, money, professional success and at the same time not being full and satisfied?”
• After seeing that other “successful” people, too, appeared to lack clarity and peace, he turned to spirituality to look for answers.
• This was when he moved to India and studied Vedanta for four years under the guidance of Swami Dayananda Saraswati.
Join >> @dailynewscom
🌸SYNONYMS of the Day🌸
#SynonymsForCompetitiveExams
01. ACCURACY
A. Cleverness
B. Agreement
C. Precision
D. Attachment
Ans: C
02. ACCUSED
A. indicated
B. indicted
C. induced
D. instigated
Ans: B
03. ACHIEVE
A. accomplish
B. destroy
C. abdicate
D. bifurcate
Ans: A
04. ACQUAINT
A. arouse
B. introduce
C. appoint
D. acquire
Ans: B
05. ACQUIESCENT
A. Tractable
B. insurgent
C. obstreperous
D. recalcitrant
Ans: A
06. ACQUIRE
A. relinquish
B. Procure
C. lose
D. renounce
Ans: B
07. ACRONYM
A. A word with two or more meanings
B. A word of new coinage
C. A word formed by the initial
letters of words
D. A word of picturesque effect
Ans: C
08. ACUTE
A. dull
B. drowsy
C. Unpleasant
D. sharp
Ans: D
09. ADAPT
A. bring up
B. adjust
C. encourage
D. serve
Ans: B
10. ADEQUATE
A. suitable
B. capable
C. appropriate
D. enough
Ans: D
Join >> @dailynewscom
Zebrafish being used as a research model to promote heart regeneration
Part of: GS Prelims and GS-III – Environment; Biodiversity
In news
Recently, Scientists at Pune-based Agharkar Research Institute have used the Zebrafish as a research model and identified genes that can promote heart regeneration.
Important value addition
Zebrafish is a tiny freshwater fish barely 2-3 cm long.
It can efficiently regenerate its damaged heart within a short time period.
Zebrafish is found in the tropical and subtropical regions.
The fish is native to South Asia’s Indo-Gangetic plains, where they are mostly found in the paddy fields and even in stagnant water and streams.
It is a popular aquarium fish, frequently sold under the trade name Danio.
The zebrafish is an important and widely used vertebrate model organism in scientific research, for example in drug development, in particular pre-clinical development.
It is also notable for its regenerative abilities and has been modified by researchers to produce many transgenic strains.
🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁
Join >> @dailynewscom
Annapurna Idol to be brought back from Canada
Part of: GS Prelims and GS-I – Culture & GS-II – International Relations
In news
An ancient idol of the goddess Annapurna, stolen from India about a century ago, is being brought back from Canada.
Annapurna is the goddess of food.
The 18th-century idol, carved in the Benares style, is part of the University of Regina, Canada’s collection at the MacKenzie Art Gallery.
Do you know?
A few weeks ago, 13th-century old bronze idols of Lord Rama, Lakshmana and goddess Sita were handed to the Tamil Nadu government from the UK recently,.
Between 2014 and 2020, the government has been able to retrieve 40 antiquities from various countries.
Between 1976 and 2014, as per ASI records, 13 antique pieces had been repatriated to India.
🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁
Join >> @dailynewscom
C32-LH2 Tank: Biggest cryogenic propellant tank delivered to ISRO
Part of: GS Prelims and GS-III – Sci & Tech
In news
The public sector aerospace manufacturing company, the Hindustan Aeronautics Limited (HAL) delivered the biggest cryogenic propellant tank C32-LH2 to the Indian Space Research Organisation.
Key takeaways
The C32-LH2 tank is a developmental cryogenic propellant tank of aluminium alloy.
It is designed for improving the payload capability of GSLV MK-III launching vehicle of ISRO.
The tank can load 5755 kg propellant fuel.
Important value addition
Cryogenic fuels
Cryogenic fuels are fuels that require storage at extremely low temperatures in order to maintain them in a liquid state.
These fuels are used in machinery that operates in space because ordinary fuel cannot be used there due to the very low temperatures often encountered in space, and due to absence of an environment that supports combustion.
Cryogenic fuels most often constitute liquefied gases such as liquid hydrogen.
🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁
Join >> @dailynewscom
🌸SYNONYMS of the Day🌸
#SynonymsForCompetitiveExams
1. ABSORBING
A. concentrating
B. engrossing
C. fascinating
D. enriching .
Ans:B
2. ABSTAIN
A. insist
B. persist
C. refrain
D. resist
Ans:C
3. ABSURD
A. diligent
B. ridiculous
C. brisk
D. complex
Ans: B
4. ABUNDANT
A. sufficient
B. plentiful
C. significant
D. vibrant
Ans: B
5. ABUSE
A. Use
B. praise
C. scorn
D. raise
Ans: C
6. ABYSMAL
A. Sickening
B. gloomy
C. sad
D. bottomless
Ans: D
7. ACCEDE
A. consent
B. access
C. assess
D. proceed
Ans: A
8. ACCOMPLISH
A. Surrender
B. achieve
C. forsake
D. abandon
Ans: B
9. ACCOUTREMENTS
A. relatives
B. Companions
C. calculations
D. equipment
Ans: D
10. ACCRUE
A. accumulate
B. accommodate
C. grow
D. suffice
Ans: A
Join >> @dailynewscom
Kosi River
▪️ Koshi or Kosi is also known as Saptakoshi River which consists of Seven koshi rivers originating from Tibet and Nepal.
▪️ It is called kosi after the Confluence of Rivers Sun koshi, Arun and Tamor in Tribenighat, Nepal.
▪️ Kosi River is a Trans boundary river flowing through Tibet, Nepal and India.
▪️ It is a Tributary of River Ganga, merges into Ganga in Kursela, Bihar.
▪️ The Koshi River is known as the "Sorrow of Bihar" as the annual floods affects fertile agricultural lands thereby disturbing the rural economy.
▪️ River kosi has cultural significance and it's mentioned in Rigveda and Mahabharata as Kausika, kausiki etc.
Join 🔜 @dailynewscom
The Transboundary Manas Conservation Area receives the Conservation Excellence Award, 2020
Part of: GS Prelims and GS-III – Tiger Reserves; Wildlife Conservation
In news
Recently, The Transboundary Manas Conservation Area receives the Conservation Excellence Award, 2020.
Key takeaways
Conservation Excellence Award recognises one site that has achieved excellence in two or more of these five themes: (1) Tiger and prey population monitoring and research; (2) Effective site management; (3) Enhanced law enforcement & protection & ranger welfare improvement; (4) Community based conservation, benefits and human-wildlife conflict mitigation; (5) Habitat and prey management.
Important value addition
Transboundary Manas Conservation Area (TraMCA)
It was established in 2011.
Vision: To jointly develop and manage a transboundary conservation area between Bhutan and India, for the benefit of people and wildlife.
The TraMCA landscape forms a vital mosaic of conservation spaces across the Eastern Himalayas.
It covers the entire Manas Tiger Reserve in India, four protected areas in Bhutan and also two biological corridors.
The Manas Tiger Reserve in India and Royal Manas National Park in Bhutan form the core of this biologically outstanding trans-boundary region.
It is home to tigers, elephants, rhinos and more than 1,500 species of mammals, birds and vascular plants.
The Manas River also flows through them.
The number of Tigers in the Indian Manas increased from 9 in 2010 to 25 in 2018
In the Bhutan Manas, the number more than doubled from 12 in 2008 to 26 in 2018.
🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁
Join >> @dailynewscom
Pilibhit Tiger Reserve bags international award TX2
Part of: GS Prelims and GS-III – Tiger Reserves; Wildlife Conservation
In news
The Pilibhit Tiger Reserve (PTR – Uttar Pradesh) recently bagged international award TX2 for doubling the number of tigers in the past four years.
TX2 Award goes to one site that has achieved remarkable and measurable increase in its tiger population since 2010.
Important value addition
Pilibhit Tiger Reserve (PTR)
PTR is located in Uttar Pradesh.
The northern edge of the reserve lies along the Indo-Nepal border while the southern boundary is marked by the river Sharada and Khakra.
PTR is one of the finest examples of the exceedingly diverse and productive Terai ecosystems.
It is home to a habitat for over 127 animals, 326 bird species and 2,100 flowering plants.
Wild animals include tiger, swamp deer, Bengal florican, hog deer, leopard, etc.
It has high sal forests, plantation and grasslands with several water bodies.
TX2 Goal
The TX2 goal is a global commitment to double the world’s wild tigers by 2022.
The goal has been set by the World Wildlife Fund (WWF) through the Global Tiger Initiative, Global Tiger Forum and other critical platforms.
Tiger Range Countries: India, Bangladesh, Bhutan, Cambodia, China, Indonesia, Lao PDR, Malaysia, Myanmar, Nepal, Russia, Thailand and Vietnam.
IUCN Red List Status of Tiger (Panthera Tigris): Endangered
It is listed under Appendix I of CITES.
It has been listed under ‘Schedule I’ of the Wildlife Protection Act, 1972.
🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁
Join >> @dailynewscom
India-Vietnam Talks held
Part of: GS Prelims and GS-II – International Relations
In news
Recently, Defence Ministers of India and Vietnam discussed collaboration in defence industry capability building, training and cooperation in United Nations (UN) peacekeeping operations, etc.
Key takeaways
Both countries reaffirmed the strong India-Vietnam Defence cooperation which is a key pillar of Comprehensive Strategic Partnership (2016).
India emphasised on closer defence industry cooperation by concluding an institutionalised framework agreement in the near future.
Vietnam thanked India for the assistance by Indian Armed Forces in capacity building of Vietnamese Defence Forces especially in the field of Human Resource development.
India is also willing to enhance the scope and level of training for all three services of Vietnam Defence forces in Indian Defence Institutes.
The two nations Discussed cooperation in UN peacekeeping operations.
They discussed cooperation in the field of Hydrography which will enable sharing of Hydrographic data and assist in production of navigational charts.
Do you know?
Vietnam has also invited India for ASEAN Defence Ministers’ Meeting-Plus (ADMM Plus) being hosted by Vietnam in December 2020.
The ADMM-Plus is a platform for the Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) and its eight Dialogue Partners – Australia, China, India, Japan, New Zealand, Republic of Korea, Russia and the USA – to strengthen security and defence cooperation for peace, stability, and development in the region.
🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁
Join >> @dailynewscom
🌸SYNONYMS of the Day🌸
#SynonymsForCompetitiveExams
1. ABANDON
A. excuse
B. forsake
C. urge
D. risk
Ans: B
2. ABANDON
A. forsake
B. keep
C. cherish
D. enlarge
Ans: A
3. ABERRATION
A. intensification
B. deviation
C. nationality
D. justification
Ans: B
4. ABJURE
A. renounce
B. announce
C. pronounce
D. denounce
Ans: A
5. ABLUTION
A. censure
B. forgiveness
C. absolution
D. washing
Ans: D
6. ABNORMAL
A. unnatural
B. aggressive
C. unique
D. informal
Ans: A
7. ABORTIVE
A. Plentiful
B. Lawful
C. Unsuccessful
D. Fruitful
Ans: C
8. ABROGATE
A. elope
B. gate-crash
C. abolish
D. destroy
Ans: C
9. ABROGATE
A. repeal
B. destroy
C. delay
D. dismiss
Ans: A
10. ABSOLVE
A. consume
B. punish
C. Acquit
D. withheld
Ans:C
Join >> @dailynewscom
Try this UPSC Type Question: from this 👆👆👆article.
Q1. PRAGATI the multimodal platform for Pro-Active Governance and Timely implementation which was launched is 2015 is designed by which of the following?
A. NITI Aayog
B. Planning Commission of India
C. National Informatics Center (NIC)
D. National Statistics Office.
@dailynewscom
PRAGATI Meeting held
Part of: GS Prelims and GS-II – Federalism; Governance
In news
Recently, the Prime Minister (PM) has chaired the 33rd PRAGATI meeting.
Important value addition
PRAGATI
PRAGATI is the multimodal platform for Pro-Active Governance and Timely Implementation involving central and state governments.
Launched in: 2015
Designed by: Prime Minister’s Office (PMO) team with the help of the National Informatics Center (NIC).
It enables the PM to discuss the issues with the concerned central and state officials with full information and latest visuals of the ground-level situation.
It is a three-tier system: PMO, Union Government Secretaries, and Chief Secretaries of the States.
Objective:
(1) Grievance Redressal;
(2) Programme Implementation;
(3) Project Monitoring
The PRAGATI platform uses latest technologies such as Digital data management, video-conferencing and geo-spatial technology.
Significance:
(1) It promotes cooperative federalism;
(2) It is a robust system for bringing e-transparency and e-accountability with real-time presence and exchange among the key stakeholders;
(3) It is an innovative project in e-governance and good governance.
🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁
Join >> @dailynewscom
