cookie

We use cookies to improve your browsing experience. By clicking «Accept all», you agree to the use of cookies.

avatar

KOTAK PUISI

surat cinta dihargai nukilan rasa jiwa.. menaip bersama hati maka diluahkan oleh kata.

Show more
The country is not specifiedThe language is not specifiedThe category is not specified
Advertising posts
437
Subscribers
No data24 hours
No data7 days
No data30 days

Data loading in progress...

Subscriber growth rate

Data loading in progress...

🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅 🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀 *🚘<{(قيصه دان تلادن)}>🚘* *⏲(ڤڠميس دان ايستري چنتيق).* - ڤد سواتو هاري، كتيک سڤاسڠ سوامي ايستري دودوق ماكن درواڠ تامو، داتڠ سأورڠ ڤڠميس برڤاكاين لوسوه ممينتا بلس كاسيهن مريک. -"تولوڠله توان، ساي لاڤر، سجق سمالم تيدق منجامه سسواڤ ناسي،" اوجر ڤڠميس ايت. دڠن موک بڠيس سي سوامي سمبيل منجليڠ ايستريڽ يڠ چنتيق تروس مڠهالاو دان منڠكيڠ سي ڤڠميس ايت. - دالم هاتيڽ بركات: "اكو ممبينا ڤرنياڬا۶ن هيڠݢ برجاي بوكن اونتوق اورڠ لا۶ين، تتاڤي اونتوق ديري دان كلوارڬاكو." سي ايستري تيدق داڤت بربوات اڤ٢ دڠن سيكڤ سواميڽ، والاوڤون دالم هاتيڽ اد نية اونتوق برصدقه. - ببراڤ تاهون كمودين، ڤرنياڬا۶ن سي سوامي جاتوه مفليس دان دي منجادي ميسكين. دي تروس منچرايكن ايستريڽ كران تيدق ماهو ايستريڽ توروت مندريتا سڤرتيڽ. ستاهون كمودين، ايستريڽ يڠ ماسيه چنتيق ايت بركهوين ڤولا دڠن للاكي لا۶ين. - ڤد سواتو هاري، سدڠ سي ايستري دان سوامي باروڽ مڠهادڤ ماكنن، تيبا٢ سأورڠ ڤڠميس مڠتوق ڤينتو سمبيل ممينتا بلس كاسيهن. مندڠر رايوان ڤڠميس ايت، سي سوامي مپوروه ايستريڽ مڠهيدڠكن سڤيڠڬن ناسي برلا۶وقكن سڤرتي مريک ماكن..* - ستله ممبري سڤيڠڬن ناسي كڤد ڤڠميس ايت، سي ايستري منڠكوڤ موک سمبيل مناڠيس. سي ايستري مڠادو سي ڤڠميس ايت سبنرڽ اداله بكس سواميڽ يڠ دولو ڤرنه منڠكيڠ سأورڠ ڤڠميس. - سوامي يڠ بارو ايت منجواب دڠن تنڠ. "دمي الله، سبنرڽ اكوله ڤڠميس يڠ دهالاو دان دتڠكيڠ دولو". - چريتا اين ممبري ڤڠاجرن بهاوا هيدوڤ كيت سڤرتي ڤوترن رودا دان تيدق سلالوڽ دأتس. اد كتيكاڽ كيت تورون كباوه دان نا۶يق سمولا اتاو سباليقڽ. - سبدا رسول الله يڠ مقصودڽ: صدقه ايت داڤت منوتوڤ توجوه ڤولوه ريبو كجاهتن. - أنس بن مالك ڤولا مروايتکن بهاوا نبي محمد صلى الله عليه وسلم برسبدا، مقصودڽ:- "بارڠ سياڤا يڠ ممڤوڽا۶ي هرتا، مک برصدقهله دڠن ككايا۶نڽ.. بارڠ سياڤا يڠ ممڤوڽا۶ي علمو، مک برصدقهله دڠن علموڽ.. دان بارڠ سياڤا يڠ ممڤوڽا۶ي تناݢ، مک برصدقهله دڠن تناڬاڽ."- (تمت)
Show all...
*RASULULLAH DAN SEORANG PENGEMIS* Suatu hari ada seorang pengemis mengetuk pintu rumah Rasulullah SAW. Pengemis itu berkata: "Saya pengemis ingin meminta sedekah dari mu Ya Rasulullah." Rasulullah SAW bersabda: "Wahai Aisyah, berikan baju aku itu kepada pengemis itu." Sayyidah Aisyah RA pun melaksanakan perintah Nabi SAW itu. Dengan hati yang sangat gembira, pengemis itu menerima pemberian Beliau SAW, dan langsung pergi ke pasar serta berseru di keramaian orang di pasar itu: "Siapa yang mau membeli baju Rasulullah SAW?" Maka dengan cepat berkumpullah orang-orang, dan semua orang yg hadir ingin membelinya. Ada seorang yang buta mendengar seruan tersebut, lalu menyuruh hambanya agar membelinya dengan harga berapa pun yang diminta, dan ia berkata kepada budaknya: "Jika kamu berhasil mendapatkannya, maka kamu aku merdekakan." Akhirnya budak itu pun berhasil mendapatkannya. Kemudian diserahkanlah baju itu pada tuannya yang buta tadi. Alangkah gembiranya sibuta tersebut, dengan memegang baju Rasulullah SAW yang didapatinya, orang buta tersebut kemudian berdoa dan berkata: " Yaa Rabb, dengan hak Rasulullah SAW dan berkat baju yg suci ini maka kembalikanlah pandanganku." MaSya Allah...dengan izin Allah SWT, spontan orang tersebut dapat melihat kembali. Keesokan harinya, iapun pergi menghadap Rasulullah SAW dengan penuh gembira dan berkata: "Wahai Rasulullah... pandanganku sudah kembali dan aku mau kembalikan baju anda sebagai hadiah dariku." Kemudian Rasulullah SAW bersabda kepada Sayyidah Aisyah RA: " Perhatikanlah baju itu wahai Aisyah, dengan berkahNya, ia telah mengkayakan orang yang miskin, menyembuhkan yang buta, memerdekakan budak dan kembali lagi kepada kita." Subhanallah... Al-Imam as-Sayuti menyebutkan dalam salah satu kitabnya bahwa pahala sadaqah itu ada 5 macam: ‎أَنَّ ثَوَابَ الصَّدَقَةِ خَمْسَةُ أَنْوَاعٍ : وَاحِدَةٌ بِعَشْرَةٍ وَهِيَ عَلَى صَحِيْحِ الْجِسْمِ ، وَوَاحِدَةٌ بِتِسْعِيْنَ وَهِيَ عَلَى الْأَعْمَى وَالْمُبْتَلَى ، وَوَاحِدَةٌ بِتِسْعِمِائَةٍ وَهِيَ عَلَى ذِي قَرَابَةٍ مُحْتَاجٍ ، وَوَاحِدَةٌ بِمِائَةِ أَلْفٍ وَهِيَ عَلَى الْأَبَوَيْنِ ، وَوَاحِدَةٌ بِتِسْعِمِائَةِ أَلْفٍ وَهِيَ عَلَى عَالِمٍ أَوْ فَقِيْهٍ اهـ ‎(كتاب بغية المسترشدين) " Sesungguhnya pahala bersedekah itu ada lima kategori: 1) Satu dibalas sepuluh (1:10) yaitu bersedekah kepada orang yang sehat jasmani. 2) Satu dibalas sembilan puluh (1:90) yaitu bersedekah terhadap orang buta, orang cacat atau yg tertimpa musibah, termasuk anak yatim dan piatu. 3) Satu dibalas sembilan ratus (1:900) yaitu bersedekah kepada kerabat yang sangat membutuhkan. 4) Satu dibalas seratus ribu (1: 100.000) yaitu sedekah/hadiah kepada kedua orangtua sendiri. 5) Satu dibalas sembilan ratus ribu (1 : 900.000) yaitu bersedekah kepada orang yg alim atau ahli fiqih. [Kitab Bughyatul Musytarsyidin]. Semoga Allah SWT memudahkan kita untuk bermurah hati, suka bersedekah dengan ikhlas. Aamiiiin. SILA SHARE DAN SEBARKAN (Dipetik daripada facebook *Ustaz Iqbal Zain*)
Show all...
Memuatkan 9 puisi, 7 topik pilihan dan 5 buah cerpen karya @akakninja. Yang berminat boleh whatsapp terus : www.wasap.my/60172265585
Show all...
Ya Rasulullah... Maafkanku, Ya Rasulullah... Bibir mengungkap cinta Namun selawat cuma sekali sekala Bibir bicara rindu Namun cuma selawat saat tertentu Ya Rasulullah... Maafkanku, Ya Rasulullah... Bibir mengungkap cinta Namun kalamku penuh dusta Bibir bicara rindu Namun kata terpalit noda Ya Rasulullah... Maafkanku, Ya Rasulullah... Bibir mengungkap cinta Namun hati seolah tidak terkesan Bibir bicara rindu Namun jiwa tak menentu Ya Rasulullah... Maafkanku, Ya Rasulullah... Aku kata cinta Tapi tiada satu bukti apa Aku bilang rindu Namun selalu tertipu Ya Rasulullah... Apakah layak aku menjadi umatmu... Hinanya aku, kerdilnya diriku Bicara kata menipu diri Hati jiwa tak faham sendiri Benarkah ku cinta Benarkah ku rindu Ya Rasulullah... Maafkanlah aku… 01:12 | Selasa | 5/9/17 T.me/byakakninja
Show all...
🍃By Akak Ninja

Moga apa yang telah dikongsikan selama ini, memberi manfaat buat kalian semua yang sudi membaca. Doakan buat saya. Moga segala kebaikan kembali buat anda semua. Terima kasih semua yang masih setia 🌹

Ramai Muslim Tidak Tahu Kebanyakkan Sushi Sebenarnya Tidak Halal. Nak Tahu Kenapa? . Hari tu saya ada chatting dengan seorang bekas Chef Masakan Jepun. Kebetulan tengah present kat dia design Logo Budget saya. Beliau pernah kerja kat Suntory Japanese Cuisine..dekat Hilton Hotel Jln Tun Ismail KL. . Chef ni pernah juga kerja kat Tokyo Restoran bangunan Amanah Capital Jln Raja Chulan..restoran ni dah tutup skrng. Juga pernah kerja kat Awana Kijal Resort, Restoran Korean New Ang Kok Kwan dan Sakana Ei. Antara benda yang beliau bocorkan kat saya adalah hampir semua hidangan sushi yang mengekalkan originality standard sushi adalah haram dimakan. . Saya yang peminat tegar Sushi King ni terperanjat setan la kan. Memang saya tahu bahawa Sushi King ni belum dapat sijil halal. Alasannya kerana terlalu banyak supplier jadi susah nk dapatkan pengesahan halal daripada semua supplier. . So saya berbaik sangka lah kat Sushi King tapi bila Chef yang dah otai dalam menyediakan kuliner Jepun sendiri yang bocorkan yg kebanyakan sushi ni tak halal, saya jadi tak mampu berbaik sangka lagi. Nak tahu kenapa? Ok. Kata chef ni : + Pertama : Nasi kepal sushi rasa masam-masam sikit kan? Sebenarnya nasi tu,bila dah masak,mereka akan gaul sedikit cuka dan mirin (4% alkohol) + Kedua : Belut (unagi) tu pula dimasak dgn soy sos + sake (40% alkohol) + Ketiga : Lagi malang klu mkn kat restoran yang betul-betul punya asli makanan Jepun ni..lepas mkn mereka hidang pencuci mulut ,agar2 dan buah. Agar2 tu di campur dgn jus oren wisky. + Keempat : Saya tanya Chef ni. Betul ke terjadi pembaziran air masa nak buat nasi sushi ni. Beliau bagitahu beras California memang kena running water semalaman sbb beras tu sticky Dia bagitahu lagi, babi mereka tak guna tapi mereka banyak guna arak dalam penyediaan makanan mereka. Chef ni pernah cuba tukar resipi menggunakan bahan yang halal 100% tapi katanya banyak customer yang merungut sebab rasanya tak sama dengan sushi yang asli. Alhamdulillah Chef ni dah taubat dan dah berhenti jadi Chef makanan Jepun. Beliau tak sanggup dah bersubahat dengan owner restoran untuk buat menu haram ni. P/s : Ini bukan cerita rekaan. Saya Taufiq Razif bertanggungjawab dengan post ini. Minta tolong sangat-sangat viralkan supaya banyak orang Islam terselamat drp sushi yang tidak halal. Share pada kawan2 anda semua kalau rasa post ni bergunalah.
Show all...
HARAPAN BUAT SI PENDOSA... Kelebihan istighfar berdalilkan ayat quran: 1. Dapat keampunan 2. Diturunkan hujan 3. Dikurniakan harta dan zuriat 4. Disuburkan tanaman 5. Dialirkan sungai ( فَقُلْتُ اسْتَغْفِرُوا رَبَّكُمْ إِنَّهُ كَانَ غَفَّارًا . يُرْسِلِ السَّمَاءَ عَلَيْكُمْ مِدْرَارًا . وَيُمْدِدْكُمْ بِأَمْوَالٍ وَبَنِينَ وَيَجْعَلْ لَكُمْ جَنَّاتٍ وَيَجْعَلْ لَكُمْ أَنْهَارًا ) نوح/10 - 12 . Sungguh kita semua insan yang sangat banyak dosa dan salah dan sungguh kita jugalah orang yang kurang menyedari betapa banyaknya dosa kita. Melakukan dosa adalah bukti ketidaksempurnaan kita. Tapi itu bukan alasan untuk kita berasa lelah dengan kebaikan dan berputus asa untuk berubah ke arah kebaikan. Ada pendosa yang rasa tiada harapan untuk dia kembali ke pangkal jalan. Ada yang malu untuk berubah sebab takut diejek orang. Ada yang putus asa sebab rasa terlalu banyak dosa sampai rasa tiada orang yang lebih jahat darinya hingga dia terus dalam kejahatan disebabkan putus asa untuk jadi baik. Semua bentuk bisikan ini antara tipu daya iblis untuk terus menyesatkan anak Adam hingga akhirnya seorang pendosa itu semakin tenggelam dalam dosanya dan melakukan lebih banyak dosa dari sebelumnya. Sedangkan dalam Islam, harapan sentiasa ada. Semua orang boleh jadi baik. Semua orang boleh berubah. Ada banyak kisah-kisah perubahan yang luar biasa dan mengagumkan yang tercatat dalam sejarah Islam. Mari saya kongsikan apa yang Allah katakan kepada kita semua, sang pendosa. Dalam sebuah hadith Qudsi, Allah subhanahu wa ta'ala berkata: يَا ابْنَ آدَمَ إِنَّكَ مَا دَعَوْتَنِي وَرَجَوْتَنِي غَفَرْتُ لَكَ عَلَى مَا كَانَ فِيكَ وَلَا أُبَالِي "Wahai anak Adam, tidaklah engkau berdoa kepadaKu (agar diampunkan dosa) dan berharap kepadaKu melainkan Aku akan ampuni dosamu dan Aku tidak perduli (dosamu yang lalu)." يَا ابْنَ آدَمَ لَوْ بَلَغَتْ ذُنُوبُكَ عَنَانَ السَّمَاءِ ثُمَّ اسْتَغْفَرْتَنِي غَفَرْتُ لَكَ وَلَا أُبَالِي "Wahai anak Adam, seandainya dosa-dosamu mencapai setinggi langit kemudian engkau meminta ampun kepadaKu tentu aku akan mengampunimu, dan Aku tidak peduli (akan dosamu itu)." يَا ابْنَ آدَمَ إِنَّكَ لَوْ أَتَيْتَنِي بِقُرَابِ الْأَرْضِ خَطَايَا ثُمَّ لَقِيتَنِي لَا تُشْرِكُ بِي شَيْئًا لَأَتَيْتُكَ بِقُرَابِهَا مَغْفِرَةً "Wahai anak Adam, seandainya engkau datang kepadaKu dengan membawa kesalahan sepenuh bumi kemudian engkau menemuiKu dengan tidak menyekutukanKu dengan sesuatu (tidak mensyirikkan Allah), nescaya Aku akan datang kepadamu dengan keampunan sepenuh bumi." [Riwayat Al-Tirmizi no. 3540] Subhanallah! Rasailah sendiri betapa besarnya rahmat dan keampunan Allah. Tidak ada orang yang masih berputus asa dengan keampunan dan harapan untuk ke arah kebaikan selepas mengetahui hadith ini melainkan dia pasti dalam kerugian yang besar! Buat kita para pendosa, dosa kita tidaklah sebesar rahmat dan keampunan Allah. Mintalah ampun dan berubahlah, pasti Dia ampunkan dan memimpinmu ke arah petunjukNya. Semuga bermanafaat...
Show all...
امام سوراو المهاجيرين: Fahamilah 7 perkara dalam hidup kamu: 1. Apabila meninggal dunia ayah kamu , maka matilah pimpinan dan nasihatnya... 2. Apabila meninggal dunia ibu kamu, maka terpadamlah cahaya kelembutan belaian dan tunjuk ajar nya... 3. Apabila meninggal dunia abang kamu, maka longlailah cita2 yg dikongsi bersama... 4. Apabila meninggal dunia kakak kamu, maka hilanglah senyuman kasihnya... 5. Apabila meninggal dunia adik2 kamu, maka hilanglah tempat tumpang kasih, nakal, gurauan dan keceriaanya... 6. Apabila meninggal dunia pasangan kamu, maka pudarlah perkongsian harapan, perasaan dan keceriaannya... 7. Apabila meninggal dunia sahabat kamu maka pudarlah sirna nasihat dan doa tulus dari bersih hatinya... Ketahuilah.... hidup ini sangat singkat utk kedengkian, kemarahan, kebencian dan memutuskan hubungan kerana ESOK semuanya hanya tinggal kenangan. Maka.. senyumlah, berlapang dadalah, maafkanlah sesiapa yang menyakitkan kamu lantaran kita tidak tahu.... bila kita akan berangkat ' meninggalkan' dunia yg fana ini.... (Manfaatkanlah di bulan syawal yg mulia ini... sebelum kesempatan berlalu pergi....)
Show all...
🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃 Mulia mcm mana pun kita... Tetap kita dari setitik air mani yg hina. 🌸🍃 Gagah mcm mana pun kita... Tetap mayat kita org lain yg angkat. 🌸🍃 Cantik kacak mcm mana pun kita... Tetap tengkorak kita sama jer bentuknya. 🌸🍃 Besar mcm mana pun rumah kita ... Tetap kita balik ke rumah yg sama jer saiznya kubur. 🌸🍃 Banyak mcm mana pun kenderaan kita... Tetap kita ke bilik air berjalan kaki juga. 🌸🍃 Sedap mcm mana pun makanan kita... Tetap keluar di bawah sama jer busuknya. 🌸🍃 Tinggi mcm mana pun badan kita... Tetap kita tak akan nampak apa yg nak berlaku di hari esok. 🌸🍃 Bertingkat mcm mana pun duit kita... Tetap serah ke org lain juga bila kita mati. 🌸🍃 Semahal mcm mana pun kereta kita... Tetap harga sebuah keranda juga yg kita bayar akhirnya. 🌸🍃 Bergulung mcm mana pun ijazah master phd kita... Tetap surat sah kematian juga yg waris kita peluk. 🌸🍃 Keras mcm mana pun hati kita tak mau sembahyang... Tetapi bila kita mati kelak, tetap akan di sembahyangkan juga mayat kita. 🌸🍃 Benci mcm mana pun kita kpd org masjid... bila mak ayah kita mati... org masjid surau juga yg kita cari. 🌸🍃 Meluat mcm mana pun pandangan kita kpd ulama dan golongan tabliq... bila kita tidur mlm... mereka inilah yg berdoa supaya Allah slmt kan kita drpd azab api neraka Allah..... 🌸🍃 Oleh itu... jangan sombong ego berlagak, menunjuk sgt dgn apa yg kita miliki... kerana semua itu cuma sementara... kita pinjam jer... semuanya abadi milik Nya yg satu.... ALLAH swt ... 🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃
Show all...
Assalamu’alaikum *BERAPA UMURMU..? SUDAH 50 TAHUN..!* Firman Allah SWT : *"Bukankah Kami telah memberimu umur sehingga kamu sempat mengingat bagi sesiapa yang mau mengingat."* *(Fathir 37). Dapat difahami maksud ayat ini..."Kami telah memberimu umur sehingga sempat untuk mengingat..." dari sabda Nabi SAW : *"Allah tidak lagi memberi alasan bagi siapa yang telah dipanjangkan umur hingga 50 tahun"* *(Bukhari)* Al-Khattabi berkata : *"Maknanya, orang yg Allah panjangkan umurnya hingga 50 tahun, tidak diterima lagi keuzuran/alasan. Karena usia 50 tahun merupakan usia yang dekat dgn kematian, maka inilah kesempatan untuk memperbanyak taubat, beribadah dgn khusyuk, dan bersiap2 bertemu Allah."* *(Tafsir al-Qurthubi)* Bagaimana orang yg berusia 50 tahun tapi masih juga lalai..? Nabi SAW mengabarkan : *"Hati orang tua yg tetap muda terhadap dua perkara : Cinta Dunia, dan Panjang Angan2."* *(Bukhari)* Fudhail bin Iyadh berkata kepada seseorang yang telah mencapai umur 50 tahun, Maka nasihat Fudhail kepadanya : *"Berarti sudah 50 tahun kamu berjalan menuju Tuhanmu, sekarang hampir sampai... Lakukan yang terbaik pada usia senja-mu, lalu akan diampuni dosamu yang lalu. Tapi jika engkau masih berbuat dosa di usia senjamu, kamu pasti dihukum akibat dosa masa lalu dan masa kini sekali gus..!"* Maka para alim ulama memberi nasihat cara menjalani umur yang sudah mencapai 50 tahun : *🌿Jangan banyak bergurau dan terjebak dalam hal-hal yang tidak ada manfaatnya untuk akhirat.* *🌿Jangan berlebihan dalam berhias, bersolek, dan berpakaian.* *🌿Jangan berkawan dengan orang yang tidak menambah iman, ilmu, dan amal.* *🌿Jangan banyak berjalan dan melancong ke sana sini tanpa manfaat yg dapat mendekatkan diri pada kehidupan akhirat.* *🌿Jangan gelisah, berkeluh kesah, dan kesal dengan kehidupan sehari-hari.* *🌿Perbanyak doa mengharap keredhaan Allah agar Husnul Khatimah dan dijauhkan dari Su'ul Khatimah.* *🌿Perbanyak istighfar dan taubat yg terus menerus setiap hari mulai pagi hingga petang.* *🌿Tambahkan ilmu agama, perbanyak mengingat kematian, dan bersiap menghadapinya.* *🌿Siapkan wasiat dan lakukan pembahagian harta.* *🌿Kerapkan menjalin silaturahim dan merekatkan hubungan yang renggang sebelumnya.* *🌿Minta maaf dan berbuat baik terhadap pihak yang pernah dizalimi.* *🌿Tingkatkan amal soleh terutama amal jariah yang dapat memberi pahala dan syafaat setelah mati.* *🌿Maafkan kesalahan orang kepada kita walau seberat apun kesalahan itu.* *🌿Bereskan segala hutang yang ada dan jangan buat hutang baru walaupun untuk menolong orang lain.* Semoga manfaat bagi semua walaupun Anda belum 50 tahun. *Karna kematian tidak mengenal umur.* 😊❤
Show all...
امام سوراو المهاجيرين: ~ 🕋. *Ya Allah jika disaat ini, ada ahli group ini yang sakit, sembuhkanlah dia*. آمِيّنْ * 🕋. *Ya Allah jika disaat ini ada ahli group ini yang bermasaalah, berilah jalan keluar untuk dia.* آمِيّنْ * 🕋. *Ya Allah jika disaat ini ada ahli group ini yg kesempitan wang, kau murahkanlah rezekinya*. آمِيّنْ * 🕋. *Ya Allah jika disaat ini ada ahli group ini yg bermasam muka diantara satu sama lain damaikanlah mereka*. آمِيّنْ * 🕋. *Ya Allah jika disaat ini ada ahli group ini yg tersasar, kurniakan jalan hidayahmu kepada dia*. آمِيّنْ * 🕋. *Ya Allah jika disaat ini ada ahli group ini yang lalai & alpa, kurniakanlah kesedaranMu kepada dia.* آمِيّنْ 🕋. *Ya Allah jika di saat ini ada ahli group ini yang bersedih hati.. kembalikanlah kegembiraan dan keceriaan diwajahnya.* آمِيّنْ * 🕋. *Ya Allah jika disaat ini ada ahli group ini yg berada dipersimpangan jalan yang berliku, berikan kekuatan dan jalan yang engkau diredhai..* *امين يا رب الرحمن ويا رب الرحيم*
Show all...
Choose a Different Plan

Your current plan allows analytics for only 5 channels. To get more, please choose a different plan.